Početna
Ponedjeljak, 26.Listopada 2020 (11:36:37) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Pentola Poreč
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Hrvatski internet napunio 27 godina

Tehnologija/znanost, 18.11.2019. (07:20)
(Izvor:Bug Online)Link

Prije dvadeset sedam godina, 17. studenoga 1992. godine, u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu Internet. Taj se dan i službeno računa kao dan kad je Internet zaživio u Hrvatskoj.

Izgradnju mreže utemeljene na IP protokolu i uspostavu internetske veze Hrvatske sa svijetom (radilo se o vezi između Srca i Sveučilišta u Beču kapaciteta 9.6 kbps) “odradio” je tim Sveučilišnog računskog centra (Srca) u sklopu projekta izgradnje nacionalne akademske mreže – Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Razvojem Interneta i Srce je razvijalo i primjenjivalo razne protokole i servise kako bi zadovoljilo potrebe svojih korisnika. Iz Srca su popisali te prve iskorake, ali i daljnje momente u povijesti hrvatskog Interneta na stranici 25 godina Interneta u Republici Hrvatskoj.

Nakon 27 godina od uvođenja Interneta Srce sada novu generaciju e-infrastrukture za potrebe znanosti i obrazovanja u RH – Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak – HR-ZOO.Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...