Početna
Četvrtak, 3.Prosinca 2020 (07:50:22) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Teslina europska gigatvornica bit će u Berlinu

Tehnologija/znanost, 14.11.2019. (08:25)
(Izvor:Bug Online)Link

Nakon dvije u SAD-u i jedne u Šangaju, četvrta Teslina tvornica automobila bit će izgrađena u Njemačkoj. Točnije, u okolici Berlina. Najavio je to Elon Musk nakon višegodišnje potrage za idealnom lokacijom na kojoj bi se mogli proizvoditi Teslini električni automobili, baterije i pogonski sustavi.

Tesla Gigafactory Europe, kako se za sada projekt naziva, bit će lociran u mjestu Freienbrink, općina Grünheide, 30-ak kilometara jugoistočno od Berlina, u relativnoj blizini nove zračne luke. Prema Muskovoj najavi u novoj će se tvornici proizvodnja orijentirati prije svega na Modele 3 i Y, a podaci u nedavnom financijskom izvješću kompanije otkrili su da je plan proizvodnju u Europi započeti već 2021. godine.

Zlatni volan meni, tvornica vama

Objava konačne odluke o lokaciji europske gigatvornice dogodila se, prigodno, u Berlinu na dodjeli nagrade Zlatni volan (Das Goldene Lenkrad) tamošnjeg magazina Bild. Zlatni volan dodijeljen je Musku za Teslin Model 3 koji je time proglašen najboljim automobilom srednje klase u Njemačkoj za ovu godinu.

Zanimljivo, Musk je odluku o izgradnje tvornice u blizini Berlina objavio tijekom dodjele nagrada, i to na pozornici u razgovoru s CEO-om Volkswagena, Herbertom Diessom.

Nastojanja da se jedna Teslina tvornica otvori u Europi traju već više godina. Izvorno je odluka o lokaciji trebala biti objavljena 2017. godine. Jedan od faktora koji je presudio, osim strateške pozicije na karti, da Gigafactory osvane u Njemačkoj je i inženjerska tradicija ove zemlje i dostupnost stručnog kadra.

Osim tvornice, Tesla će u Berlinu otvoriti i centar za inženjerstvo i dizajn, kazao je Musk.Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra