Početna
Srijeda, 8.Srpnja 2020 (00:53:54) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Teslina europska gigatvornica bit će u Berlinu

Tehnologija/znanost, 14.11.2019. (08:25)
(Izvor:Bug Online)Link

Nakon dvije u SAD-u i jedne u Šangaju, četvrta Teslina tvornica automobila bit će izgrađena u Njemačkoj. Točnije, u okolici Berlina. Najavio je to Elon Musk nakon višegodišnje potrage za idealnom lokacijom na kojoj bi se mogli proizvoditi Teslini električni automobili, baterije i pogonski sustavi.

Tesla Gigafactory Europe, kako se za sada projekt naziva, bit će lociran u mjestu Freienbrink, općina Grünheide, 30-ak kilometara jugoistočno od Berlina, u relativnoj blizini nove zračne luke. Prema Muskovoj najavi u novoj će se tvornici proizvodnja orijentirati prije svega na Modele 3 i Y, a podaci u nedavnom financijskom izvješću kompanije otkrili su da je plan proizvodnju u Europi započeti već 2021. godine.

Zlatni volan meni, tvornica vama

Objava konačne odluke o lokaciji europske gigatvornice dogodila se, prigodno, u Berlinu na dodjeli nagrade Zlatni volan (Das Goldene Lenkrad) tamošnjeg magazina Bild. Zlatni volan dodijeljen je Musku za Teslin Model 3 koji je time proglašen najboljim automobilom srednje klase u Njemačkoj za ovu godinu.

Zanimljivo, Musk je odluku o izgradnje tvornice u blizini Berlina objavio tijekom dodjele nagrada, i to na pozornici u razgovoru s CEO-om Volkswagena, Herbertom Diessom.

Nastojanja da se jedna Teslina tvornica otvori u Europi traju već više godina. Izvorno je odluka o lokaciji trebala biti objavljena 2017. godine. Jedan od faktora koji je presudio, osim strateške pozicije na karti, da Gigafactory osvane u Njemačkoj je i inženjerska tradicija ove zemlje i dostupnost stručnog kadra.

Osim tvornice, Tesla će u Berlinu otvoriti i centar za inženjerstvo i dizajn, kazao je Musk.Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6