Početna
Četvrtak, 4.Lipnja 2020 (21:32:51) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
Kino Poreč

Broj oboljelih od ospica u Hrvatskoj - 53

Zdravlje, 09.11.2019. (14:46)
Ospice (Pixabay)
Ospice (Pixabay)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo do 8.11.2019. godine zaprimio je dojave o 53 oboljela od ospica u Hrvatskoj. Prema županijama, distribucija oboljelih od početka 2019. godine je sljedeća: Splitsko-dalmatinska (14 oboljelih), Grad Zagreb (31 oboljeli), Brodsko-posavska županija (5 oboljelih), Zadarska županija (2 oboljelih), Dubrovačko-neretvanska županija (1 oboljeli).

Trenutno novooboljeli od ospica javljaju se isključivo u Gradu Zagrebu. U drugim županijama oboljeli su utvrđeni uglavnom tijekom prve polovice godine.

Od ukupno 53 oboljela od  ospica, 9 je slučaja importirano (zarazu su stekli izvan Hrvatske). 27 osoba zarazilo se u Hrvatskoj u kontaktu s oboljelima od ospica. Za 17 oboljelih ne može se utvrditi izvor infekcije.

25 oboljelih osoba je necijepljeno, 5 oboljelih je nepotpuno cijepljeno (samo jednom dozom cjepiva), 7 oboljelih osoba su primile 2 doze cjepiva, a u 16 osoba je cjepni status nepoznat.

Ospice (Pixabay)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo podsjeća na važnost cijepljenja prema kalendaru, bez odgode, kao i nadoknadu propuštenih cijepljenja. Svaku sumnju na ospice potrebno je odmah prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi radi poduzimanja protuepidemijskih mjera i  sprečavanja daljnjeg širenja. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
HAK Auto-klub Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji