Početna
Utorak, 26.Svibnja 2020 (06:18:22) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Mobilna pleksiglas pregrada, samostojeća barijera od pleksiglasa, Poreč
Virtualna učionica POUP-a

Peršurić: Smanjenjem kamatnih stopa Poreč uštedio više od četiri milijuna kuna

Iz Grada Poreča, 08.11.2019. (12:07)
Gradonačelnik Loris Peršurić
Gradonačelnik Loris Peršurić

Banke koje su kreditirale izgradnju novih osnovnih škola Finida i Žbandaj u protekle dvije godine, na zahtjev Grada Poreča odobrile su smanjenje kamatnih stopa po navedenim dugoročnim kreditima, stoji u priopćenju iz Grada.

Ušteda za Proračun Grada po osnovu smanjenja kamatnih stopa po kreditima iznosi gotovo 2,7 milijuna kuna u preostalom periodu do kraja otplate. Prema kreditu PBZ-a to je do 2022. godine te do kraja 2033. po kreditu HBOR-a.

Naime, Poreč je tijekom 2018. i 2019. godine, polazeći od aktualne visine kamatnih stopa koje je moguće postići refinanciranjem u svrhu osiguranja sredstava za kapitalne projekte izgradnje, zatražio od kreditora Privredne Banke Zagreb i HBOR-a da razmotre visinu važeće ugovorom utvrđene redovne kamatne stope prema trgovačkim društvima u vlasništvu Grada kao korisnicima kredita

Tako je s Privrednom bankom Zagreb d.d. (PBZ) ugovoreno smanjenje s prvotno ugovorene stope od 2,25% godišnje fiksno na novu kamatnu stopu od 1,9% godišnje fiksno, dok je s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) ugovoreno smanjenje s prvotno ugovorene stope od 2,5 posto godišnje fiksno na novu kamatnu stopu od dva posto godišnje fiksno, što je već u primjeni.

Dodatno, krajem 2018. godine refinanciran je dugoročni kredit podignut za financiranje izgradnje dvorane „Žatika“, kod Privredne banke Zagreb d.d., tako da je smanjena ugovorna kamatna stopa s pet posto godišnje na 1,9 posto godišnje te su dvije postojeće partije kredita objedinjene.

Na taj je način omogućeno značajno rasterećenje godišnje obveze otplate anuiteta po osnovi otplate glavnica i kamata u odnosu na obveze po postojeće dvije kreditne partije, te je postignuta mogućnost uštede za Proračun u iznosu do najviše 1,5 milijuna kn.

– Smanjenjem kamatnih stopa uspjeli smo, u dogovoru s bankama, Gradu uštedjeti preko četiri milijuna kuna. I dalje smo u pregovorima za buduća smanjenja kamatnih stopa i racionalizaciju troškova. Ušteđena sredstva zasigurno će dobro doći za financiranje kapitalnih projekata u našem gradu, poput izgradnji vrtića ili uređenja rive, zaključio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić u priopćenju za medije. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
HAK Auto-klub Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore