Početna
Subota, 26.Rujna 2020 (22:21:18) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Opel: Otkup vozila? Isplata odmah!

Flego: kvaliteta ispred kvantitete za izbjegavanje zamke prekomjernog turizma

EU, 06.11.2019. (15:45)
Valter Flego
Valter Flego

Europski parlamentarac Valter Flego na današnjoj je raspravi Odbora za transport i turizam (TRAN) u Bruxellesu na temu posljedica prekomjernog turizma (overtourisma) naglasio kako turizam djeluje na cjelokupnu društvenu zajednicu te kako treba djelovati u smjeru rješavanja problema ugrožavanja prirodnih i kulturnih dobara  i rapidnog rasta cijena života i nekretnina kako u gradskim, tako i u ruralnim sredinama.

– Od Komisije očekujem da u budućem europskom proračunu pojačano ulaže u infrastrukturu turističkih mjesta koji se bore s prekomjernim turizmom, jer je preopterećenost infrastrukture realna opasnost, te rješavanje problema skupljeg života stanovništva turističkih mjesta, gdje primjerice spada i pomoć mladima i mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja, izjavio je Flego.

Osvrnuo se i na potrebu za širom upotrebom digitalnih platformi koje bi omogućile pronalazak parkinga ili informirale o gužvama u gradovima, u čemu vidi priliku za razvoj ukoliko se korištenje takvih, ali i postojećih platformi poput Airbnb-ja pravno regulira. 

Iako je sam pojam overtourisma relativno nov, članovi TRAN odbora na današnjoj su raspravi u Parlamentu pokazali da itekako ozbiljno shvaćaju ovaj problem budući da njegovi utjecaji mogu biti društveni, ekonomski i ekološki, a složili su se da se ni jedan od ova tri aspekta ne smije zanemariti.

– Prekomjerni turizam ne samo da može uzrokovati gubitak autentičnosti mjesta i utjecati na atraktivnost destinacije, već takav nekontrolirani rast turizma može značajno naštetiti prirodi, obali, zraku i vodi, kao i općenito uvjetima života stanovnika te produbljivati ekonomske nejednakosti i društvenu ekskluziju. Cijeniti rast posjetitelja je ispravno, ali samo ukoliko vodimo računa o kapacitetima destinacije i možebitnim posljedicama. Zato kvaliteta uvijek ispred kvantitete, zaključio je Flego. (sj)Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Cafe bar Soggiorno
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom