Početna
Četvrtak, 9.Srpnja 2020 (22:19:26) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Svečano otvoren 9. Poreč DOX - međunarodni festival dokumentarnog filma

Kultura, 04.11.2019. (22:49)

Foto: Andi Bančić

Deveto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Poreč Dox večeras je svečano otvoreno u foajeu porečkog kina. Za početak je prikazan Maradona - treći film Oscarom i BAFTA-om nagrađene ekipe na čelu s redateljem Asifom Kapadijom, koja potpisuje filmove Senna i Amy. Uz prvu od niza iščekivanih projekcija koje će do subote ispuniti porečke kino večeri, publiku je privukla i pop glazba eklektične tagajoga skupine Svemirko. Okupljene su pozdravili selektor i moderator Đelo Hadžiselimović, pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, dogradonačelnica Poreča Nadia Štifanić Dobrilović, ravnateljica porečkog Pučkog otvorenog učilišta Snježana Radetić i voditelj festivala Aleksandar Poropat.

- Od prvog Poreč Dox-a koji je u četiri dana okupio dvjestotinjak gledatelja, festival je prerastao u manifestaciju sa šestodnevnim programom koji prati i do tri tisuće posjetitelja, napomenula je Radetić. Istaknula je da će biti prikazano 20 filmova, od kojih je čak 11 domaće produkcije, a među njima pet lokalnih (zavičajnih), odnosno četiri porečka filma (TI Santane Picco, film o Društvu invalida Poreč Svena Ryšlavyja, Pluf Elvisa Lenića, Sine moj Josipa Pina Ružića te Nema Predaje Mladena Đakovića i Ivana Tripara). Osim dokumentaraca, među kojima je I hrvatska premijera filma Pavarotti, podsjetila je na filmske matineje za osnovce i srednjoškolce, After Dox partyje u suradnji s cafe barom Corner te radionicu stop - animacije Mala crvena točkica, koju za učenike viših razreda organiziraju zajedno s Istarskom kulturnom agencijom.

Đelo Hadžiselimović je poručio da je složnoj ekipi organizatora najveći poticaj sve brojnija publika pred kojom je dosad najbolji Poreč Dox s vrhunskim izborom dokumentaraca među kojima su pobjednik Sundancea i kandidat za Oscara. Da su Porečani uvijek bili kreativni, pa to sad pokazuju i u filmskoj umjestnosti koju prezentiraju na jednom od rijetkih mjesta gdje je moguće vidjeti Putina kraj Michaela Jacksona (filmovi Putinovi svjedoci i Leaving Neverland) , primijetio je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica. Publiku je pozdravio i u ime župana Fabrizija Radina, istaknuvši da veseli sve veći broj dokumentaraca iz domaće produkcije te je izrazio nadu da će slijedeće godine za desetu obljetnicu festivala biti predstavljena i produkcija srednjoškolskih filmova.

Porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, koja je otvorila Poreč Dox, smatra da su Porečani i njihovi mnogobrojni gosti koji prvi tjedan u studenom već tradicionalno rezerviraju za ovu manifestaciju, privilegirani zbog kvalitetnih i intrigantnih dokumentaraca koji su im dostupni, kao i drugih sadržaja koji Poreč na šet dana čine malom prijestolnicom kulture. Posebno se osvrnula na školarce koji zahvaljujući matinejama imaju prigodu proširiti svoje znanje o filmskoj umjestnosti, budući da, unatoč trudu učitelja i profesora, to nije moguće u sklopu nastave zbog malog broja za to predviđenih sati. Ukazala je na zasluge Pučkog otvorenog učilišta i svih koji s velikim entuzijazmom sudjeluju i doprinose organizaciji te pozvala publiku da im se ponovno pridruži u velikom broju.

Nakon odličnog uvoda s Maradonom i Svemirkom, Poreč Dox nastavlja prikazivati filmove sve do subote, 9. studenog, kad će festival zaključiti nastup Undertakersa. Mala crvena točkica završit će projekcijom radova u utorak u 17 sati. U sklopu off programa u utorak u 18 sati će biti prikazan film TI Santane Picco o drag queen pokretu u Hrvatskoj, dok je u Maloj Galeriji u 18.30 sati zakazano otvorenje izložbe fotografija Luke Pešuna Radite to u svoja četiri zida, s prikazom svakodnevice LGBT zajednice, što je dio programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Dvije večernje projekcije uključuju, u 20 sati, film McQueen o životu, karijeri i umjetnosti dizajnera Alexandera McQueena te, u 22, prvi dio kontroverznog Leaving Neverland o životu kralja popa Michaela Jacksona i optužbama za zlostavljanja (drugi dio će biti prikazan u srijedu). (K.F.)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Scan4menu Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Pogrebne usluge Silentium
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6