Početna
Četvrtak, 28.Svibnja 2020 (08:23:57) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Hrvatski zdravi gradovi raspravljali o zdravlju u gradovima do 2030.

Zdravlje, 29.10.2019. (08:45)

Stručni tim Zdravog grada Poreč sudjelovao je na poslovnom sastanku Hrvatske mreže zdravih gradova (HMZG) u Sv. Martinu na Muri od 28. do 30.10.2019. na kojem se razgovaralo o zdravlju i radu HMZG do 2030. godine.

U centru nove strategije HMZG do 2030. glavni je smjer sadržan u formulaciji -njegovanje zdravlja i dobrobiti za sve skupine stanovnika hrvatskih zdravih gradova, stvaranje uvjeta za pravičnost u zdravlju reduciranjem nejednakosti u zdravlju te kontinuiranim kreiranjem, razvijanjem i vođenjem politike za zdravlje na svim razinama, prateći globalne promjene i trendove te potrebe stanovništva.

Ovaj opći cilj traži da se u hrvatskim zdravim gradovima u budućnosti djeluje na definiranim interesnim područjima za zdravlje i to: 1. Ulaganje u ljude koji kao najveća snaga grade svoje zajednice, osnaživanje i podrška svim stanovnicima zajednice praćenjem njihovih potreba na lokalitetu te pružanjem usluga koje podupiru zdrav život; 2. Dizajniranje gradova na način da urbani prostor unapređuje zdravlje, dobrobit i kvalitetu života svih stanovnika te daje mogućnost za zdrave izbore; 3. Razvijanje partnerstva za zdravlje u zajednici i šire te partnerstva sa građanima; 4. Formiranje i razvoj grada kao okruženja socijalne sigurnosti za sve stanovnike gradeći tako zajednicu kao socijalno osjetljivo (uključivo) okruženje za svakog stanovnika; 5. Njegovanje održivog razvoja (zaštita prirodnih resursa urbanog prostora, održivi izvori energije, održiva proizvodnja i potrošnja i dr. ).

Hrvatski zdravi gradovi ostvarivat će tako svoju misiju i viziju i nadalje gradeći urbani prostor i život svoje zajednice u smjeru boljeg, kvalitetnijeg i zdravijeg mjesta za život od gradova koji to nisu odnosno od onih koji nisu ugradili brigu za zdravlje kao temelj svih razvojnih planova zajednice.

U Sv. Martinu na Muri hrvatski zdravi gradovi osmišljavali su i medijsku strategiju HMZG. Stručnjaci iz oblasti odnosa s javnošću uključili su se sa stručnim timovima zdravih gradova u kreiranje medijske strategije HMZG s ciljem zagovaranja zdravlja i brige za zdravlje na svim razinama, povećanja vidljivosti brige za zdravlje kao i s ciljem predstavljanja iskustava i prednosti zdravih gradova u kreiranju zdravijeg i kvalitetnijeg okruženje za život. U izlaganja i izradu strategije uključile su se i naše istarske stručnjakinje, Porečanka Ajna Temimović i Labinjanka Vesna Blažina Hatić koje će nastaviti pružati stručnu podršku timovima hrvatskih zdravih gradova. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji
Pogrebne usluge Silentium
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Cafe bar Soggiorno