Početna
Četvrtak, 9.Srpnja 2020 (23:36:44) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Sponza: Država usporava korištenje europskog novca

Hrvatska, 24.10.2019. (16:11)
Giovanni Sponza u Saboru
Giovanni Sponza u Saboru

ZAGREB- Nakon što je prošli tjedan ukazao na neefikasnost državnog tijela i to na temu nekorištenja bespovratnih sredstava EU fondova, predsjednik Kluba IDS-a, PGS-a i RI-a Giovanni Sponza, danas je govorio o još jednoj sličnoj situaciji, odnosno programu INTERREG Italija-Hrvatska prema kojem je odobreno 80 projekata i sufinanciranje od preko 200 milijuna eura.

Pojasnio je kako je u navedenom projektu, Ministarstvo regionalnog razvoja kontrolno tijelo prve razine, što znači da svi hrvatski partneri u Ministarstvo šalju izvještaje za utrošena sredstva po obračunskim razdobljima.

- Za prvo programsko razdoblje partneri su poslali svoje izvještaje, a Ministarstvo koje je iste trebalo evaluirati, to nije učinilo, što znači da je opet zbog nečinjenja državnog tijela prekoračen rok, istaknuo je Sponza.

Dalje je naveo kako je posljedica navedenog to da su hrvatski partneri dobili obavijest od vodećih partnera da će biti isključeni iz financiranja za prvo programsko razdoblje dok Ministarstvo ne napravi svoj dio posla, da su primorani dizati kredite kako bi osigurali daljnju likvidnost, kao i da se zbog nečinjenja državnog tijela teret prebacuje i na proračun općina, gradova i županija.

Saborski zastupnik postavio je pitanja je li Europska unija odobrila produljenje roka te hoće li Ministarstvo uspjeti do novog roka obraditi sve zahtjeve, kao i možemo li očekivati da će Ministarstvo opet kasniti s evaluacijom zahtjeva i za sljedeća razdoblja.

- Prošli put govorio sam o EU sredstvima za Centre kompetencije u vrijednosti od 200 milijuna eura, danas sam ukazao na problem INTERREG projekta vrijednosti 200 milijuna eura, dakle govorimo o projektima i bespovratnim sredstvima u visini 3 milijarde kuna, a to ukazuje da onaj tko je odgovoran, treba nadzirati i provoditi, a to je državno tijelo, ne čini niti se ponaša odgovorno, kazao je saborski zastupnik IDS-a.

Za kraj postavio je pitanje da li bi bogate, ozbiljne i odgovorne države s takvom lakoćom propuštale 3 milijarde kuna te zaključio svoje izlaganje. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno