Početna
Četvrtak, 4.Lipnja 2020 (22:35:25) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
Kino Poreč

Vlada smanjuje penalizaciju i onima koji su već u prijevremenoj mirovini?

Hrvatska, 18.10.2019. (09:02)
(Izvor:Moja mirovina)Link
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay

Vlada je prošloga tjedna službeno prihvatila sve zahtjeve referendumske inicijative “67 je previše” (s dodatnim izmjenama Zakona o radu koje su po najnovijim informacijama ugrožene). Izmjene su upućene u hitnu saborsku proceduru, a o njima bi se trebalo raspravljati već sutra.

Podsjetimo samo da je cjelovita mirovinska reforma, koja je na snagu stupila 1. siječnja 2019. godine, maksimalnu penalizaciju prijevremene mirovine za pet godina ranijeg umirovljenja postavila na 18 posto. Međutim, sindikati su u svoje referendumsko pitanje tražili da se ona smanji na 12 posto, što znači da će uvjeti prijevremenog umirovljenja od iduće godine biti značajno povoljniji.

Vlada će razmotriti manju penalizaciju i za umirovljenike iz 2019.

Što dakle napraviti sa svim umirovljenicima (a ima ih oko više od pet tisuća) koji su vjerovali u uspješnost mirovinske reforme i koji su u 2019. godini odlučili otići u visoko penaliziranu prijevremenu mirovinu? Vlada daje naslutiti da bi i njima mogla smanjiti penalizaciju!

U Izvješću o provedenom savjetovanju o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, s Konačnim prijedlogom zakona, jedan građanin postavio je sljedeće pitanje:  “Tko će i na koji način obeštetiti ovogodišnjih 6-7 tisuća umirovljenika radnika-osiguranika korisnika prijevremene starosne mirovine zato što samo ove godine imaju manje i isplaćivane su im manje mirovine između dviju (od 1. siječnja 2019. do 1. siječnja 2020.) izmjena i dopuna ovog Zakona”, stoji u komentaru.

Iako Vlada uobičajeno većinu komentara ne prihvati, kod ovog su postupili malo drugačije.

Taj odgovor su označili s “Primljeno na znanje”, a u obrazloženju naveli kako će se “razmotriti prihvaćanje ovog prijedloga”.

Nastavite čitati ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...