Početna
Subota, 15.Kolovoza 2020 (01:58:08) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Istarska autocesta gotovo prepolovila polugodišnju dobit

Gospodarstvo, 16.09.2005.
(Izvor:www.bankamagazine.hr)Dioničko društvo, Istarska autocesta d.d., tijekom prvih je šest mjeseci ove godine ostvarilo neto dobit u iznosu od 1,38 milijuna kuna, što je bilo znatno manje nego u istom razdoblju prošle godine kada je njegova polugodišnja neto dobit iznosila 2,48 milijuna kuna.

Inače, Istarske su autoceste društvo koje obavlja usluge zastupanja pri izgradnji Istarskog ipsilona. Otuda je i glavnina ovogodišnjih prihoda društva ostvarena po toj osnovi, dok su manji dio ovogodišnjih prihoda činili financijski prihodi te prihodi od ukidanja rezervacija.

Tako su poslovni prihodi Istarskih autocesta, u odnosu na prošlogodišnje, ove godine smanjeni za 14,3% na iznos od 14,03 milijuna kuna, dok su istodobno ukupni prihodi bili manji za 13,15%, a iznosili su 15,41 milijuna kuna. Sličan su trend zabilježili i šestomjesečni rashodi društva, koji su u odnosu na prošlogodišnje smanjeni za 8,22% na 14,01 milijuna kuna, kao i ukupni rashodi, koji su ove godine iznosili 14,03 milijuna kuna. U odnosu na kraj prethodne godine, značajno je smanjena ukupna kratkoročna zaduženost društva, sa 13,31 na 2,99 milijuna kuna, kao posljedica smanjenja obveza prema dobavljačima društva. No, bez obzira na navedeno smanjenje obveza, kao i ekvivalentno smanjenje potraživanja od kupaca, likvidnost je Istarskih autocesta u promatranom razdoblju, bila zadovoljavajuća.

Također, tijekom drugog ovogodišnjeg kvartala, dogodile su se i određene promjene u vlasničkoj strukturi društva. Naime, Uljanik plovidba je kupovinom dionica povećala svoje učešće u vlasništvu društva, sa 1,58 na 14,95%. Pored Uljanik plovidbe, među 10 najvećih dioničara Istarskih autocesta nalaze se i tvrtka TEN d.o.o. (22,25%), zatim grad Poreč (10,04%), Cesta d.o.o. Pula (6,86%), HFP (4,72%), Maistra d.d. (3,15%), Industrogradnja d.d. (1,84%), Adris grupa (1,57%) te Xella probeton Hrvatska d.o.o. (1,57%). Na kraju, treba naglasiti kako se kod Istarskih autocesta radi o manjem društvu, a s obzirom da mu upisani temeljni kapital iznosi 4,37 milijuna kuna. (Bankamagazin)


Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore