Početna
Petak, 23.Listopada 2020 (23:04:55) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Pentola Poreč
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Smartphone aplikacija koja spašava dječji vid: CRADLE, detektor „bijelih očiju“

Tehnologija/znanost, 06.10.2019. (10:35)
(Izvor:Bug Online)Link

Prototip smartphone-aplikacije namijenjene otkrivanju ranih znakova teških očnih bolesti kod djece (primjerice, agresivnog dječjeg karcinoma oka, retinoblastoma) uspješno je položio svoj prvi veliki test praktične primjene. Aplikacija nazvana CRADLE (ComputeR Assisted Detector of LEukocoria), koju je osmislio i izradio tim istraživača s teksaškog Sveučilišta Baylor, programirana je da prepoznaje rane znakove patoloških refleksija očne pozadine (mrežnice), u medicini poznatih kao leukokorija ili "bijelo oko", jednog od vodećih ranih simptoma retinoblastoma i drugih poremećaja koji mogu izrazvati slabovidnost, sljepilo ili gubitak oka.

Preko 80% uspješnih dijagnoza

Stručni članak objavljen prije tri dana u časopisu Science Advances iznosi statistički relevantne rezultate koji dokazuju da je mobilna aplikacija CRADLE učinkovit i pouzdan alat za jednostavnu kliničku detekciju leukokorije. Ta jednostavnost i pouzdanost korištenja programa omogućava ne samo specijalistima oftalmologije i pedijatrije ili obiteljskim liječnicima, nego i laicima (npr. roditeljima) da pregledavaju i kontroliraju očnu pozadinu djece tijekom njihovog rasta i razvoja.

CRADLE su razvili istraživači sa sveučilišta Baylor, profesor kemije i biokemije Bryan F. Shaw i profesor informatike Greg Hamerly, temeljeći algoritam programa na pretraživanju velikog broja fotografija iz obiteljskih albuma pacijenata u potrazi za znakovima leukokorije. U članku se prototip CRADLE-aplikacije procjenjuje kao i svaki drugi medicinski dijagnostički alat: određuju mu se parametri točnosti u postavljanju dijagnoze - osjetljivost, specifičnost i pouzdanost.

Algoritam programa razvijen je na temelju analize više od 50.000 fotografija djece, snimljenih prije nego što im je postavljena klinička dijagnoza oboljenja. CRADLE je na starim fotografijama uspio otkriti leukokoriju u 80 posto djece kod koje su liječnici kasnije u životu dijagnosticirali bolesti i poremećaje oka: aplikacija je prepoznavala leukokoriju na fotografijama snimljenim u prosjeku 1,3 godine prije službeno postavljene dijagnoze.

Nastavite čitati ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra
Frigoservis Šime - klima uređaji
HAK Auto-klub Poreč