Početna
Ponedjeljak, 21.Listopada 2019 (20:56:13) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Viendel - Digitalni marketing

Poreč i ove godine finalist u izboru za „Najbolji grad“

Iz Grada Poreča, 30.09.2019. (07:16)
Poreč
Poreč

Sudeći prema popisu gradova koji su ušli u završnicu izbora Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos za najbolje gradove po kvaliteti života, najbolje se živi u Istri. Jedan od finalista u kategorijama obrazovanje, demografija, mladi, i socijalna politika te kategorije kvalitete života i ove je godine Poreč, koji je lani na istom izboru osvojio prestižnu nagradu – onu za grad s najboljom kvalitetom života u svojoj kategoriji srednjih gradova.

Agencija Ispos napravila je istraživanje na uzorku od preko 1.000 građana koji su odgovorili na pitanja o tome što im je najvažnije za kvalitetu života u njihovom gradu. Temeljem njihovih odgovora, uspoređeni su pokazatelji gradova po 26 različitih parametara i dobiven je poredak gradova koji svojim građanima osiguravaju najbolju kvalitetu i standarde življenja.

Kad je u pitanju ocjenjivanje gradova za kvalitetu života u njima, ono se od strane stručnoga žirija odvijalo prema devet kriterija. U grupi kriterija oslonjenih na proračune gradova su, među ostalim, budžetska izdvajanja za zaštitu okoliša, sport, kulturu i gospodarenje otpadom. Jedna od korištenih varijabli u ocjenjivanju gradova je i izdvajanje iz proračuna za subvencije gradskome prijevozu. Pritom se izračunavao omjer subvencioniranja cijena prijevoza i ukupnih rashoda proračuna.

U grupi „neproračunskih” kriterija za ocjenjivanje kvalitete života u gradovima su, među ostalim, vitalni i indeksi općeg kretanja i starenja stanovništva. Vitalni indeks, navodi portal, izračunat je kao omjer broja rođenih u odnosu na broj umrlih u promatranoj godini, a u ocjenjivanju je korišten prosjek dostupnih vitalnih indeksa od 2011. do 2018..

Za razliku od potonjeg, sedmogodišnjeg mjerenja vitalnosti naših gradskih sredina, indeks općeg kretanja stanovništva promatran je od 2007. do 2017.. Indeks starenja bazira se na postotnom udjelu osoba starih 60 i više godina u odnosu na broj osoba starih do 19 godina.

Poreč će drugi naslov vodećeg srednjeg grada u kvaliteti života pokušati, među ostalim, osvojiti najboljim pokazateljima zaposlenosti i najmanjom nezaposlenošću u ovoj konkurenciji. Među tri je najbolja srednja grada po izdvajanjima za sport (deset posto gradskog proračuna), te u „top 5” po proračunskim udjelima osiguranima za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade.

Dodjela nagrada održat će se u petak, 4. listopada 2019. godine u Šibeniku u sklopu Dana regionalnog razvoja i fondova EU. Nagrade će biti dodijeljene u kategorijama Gospodarstvo, Obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika, Kvaliteta života, Smart city, Eco city i Šampion fondova EU. (Grad Poreč/dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Nova Corolla Hybrid
Porsche Istra