Početna
Utorak, 11.Kolovoza 2020 (14:14:30) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Valter Flego zadužen za program Digitalna Europa vrijedan 9,2 milijarde eura

EU, 20.09.2019. (08:45)
Valter Flego
Valter Flego

PULA – Zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego izabran je za izvjestitelja Europskog parlamenta za novu uredbu o programu Digitalna Europa, čiji je prvi prijedlog vrijedan 9,2 milijarde eura.

Prema postojećem prijedlogu, program Digitalna Europa obuhvaća ulaganja u pet ključnih digitalnih sektora – superračunala, umjetnu inteligenciju, cybersigurnost, napredne digitalne vještine te digitalnu transformaciju gospodarstva i društva. Za njezinu provedbu bit će zadužena Margrethe Vestager, predložena za izvršnu potpredsjednicu Europske komisije za digitalna pitanja i tržišno natjecanje i jedna od najutjecajnijih članica buduće Komisije.

Flego je time postao prvi hrvatski zastupnik u ovom sazivu Europskog parlamenta kojem je dodijeljen rad na vlastitom novom predmetu ispred Odbora za industriju, istraživanje i energetiku čiji je član.

Prvi nacrt programa Digitalna Europa predložen je u lipnju 2018., a plan je da se do kraja ove godine završi trijalog između Komisije, Parlamenta i Vijeća te postigne dogovor kako bi Komisija sljedeće godine radila na provedbenim dokumentima programa. Zasad je prijedlog raspodjele unutar programa 2,7 milijarde eura za superračunala; 2,5 milijarde za umjetnu inteligenciju; 2 milijarde eura za kibersigurnost; 700 milijuna eura za razvoj digitalnih vještina te 1,3 milijarde eura za digitalnu transformaciju poduzetništva, javnog sektora i razvoj inovacijskih hubova. Flego je već u prvim susretima s glavnim direktorom DG CONNECT zatražio povećanje ukupnog proračuna za Digitalnu Europu, o čemu će se raspravljati u narednim mjesecima. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Porsche Istra