Početna
Petak, 21.Veljače 2020 (19:01:35) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Autowill otvorena vrata
TOP Camping Croatia

Konačna presuda za "švicarac" - Franak proglasio pobjedu

Hrvatska, 17.09.2019. (17:04)
(Izvor:Hrvatska radiotelevizija)Link
Pixabay
Pixabay

Banke su povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima, presudio je Vrhovni sud. Svih osam domaćih banaka krive su za nezakonito i nepošteno postupanje. Presuda Vrhovnoga suda konačan je pravorijek nakon kojeg dužnici u švicarskim francima mogu tražiti povrat preplaćenog u pojedinačnim sudskim postupcima, javlja HRT.

To znači da svih 125 tisuća dužnika koji su ugovarali kredite u švicarskim francima sada imaju širom otvorena vrata prema sudovima, mogu tužiti privatno banke, mogu dobiti svoj novac koji su banke prije toga opljačkale, izjavio je saborski zastupnik Snage Goran Aleksić.

Udruga Franak proglasila je pobjedu nad bankama. Vrhovni sud potvrdio je  presudu suca Radovana Dobronića. Sada su potpuno otvorena vrata za sudsko obeštećenje svih 125.000 dužnika iz CHF kredita, objavila je Udruga. Dužnicima su poručili da ne žure sa svojim pitanjima, da vremena za tužbe ima sve do 2023.

Vrhovni sud objavio je na svojim internetskim stranicama presudu Rev 2221/2018-11 kojom je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača. Ukratko, u presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći se u njima nepoštenim i ništetnim ugovornim odredbama - ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula) a da se o tome nije pojedinačno pregovaral, javlja HRT: Nastavite čitati ovdje.



Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
HAK Auto-klub Poreč
Frigoservis Šime - klima uređaji
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6