Početna
Nedjelja, 15.Rujna 2019 (21:11:39) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike
MAX petak 20. rujna

Umro maestro Dušan Prašelj, posljednji učenik Ivana Matetića Ronjgova

Kultura, 04.09.2019. (17:06)
(Izvor:Rijekadanas.com)Link
Foto: Istrapedia
Foto: Istrapedia

Umro je maestro Dušan Prašelj, skladatelj, dirigent, voditelj zborova, posebno angažiran na očuvanje autohtonog melosa Primorja, Istre i otoka, javio je portal Rijeka danas. Maestro Prašelj, inače posljednji živući učenik Ivana Matetića Ronjgova, nije odustajao od svojih načela, zalažući se za aktivno promišljanje tradicije.

Rođen je na Sušaku, gdje je polazio osnovnu i srednju glazbenu školu, studij na Teoretsko-folklornom odjelu Glazbene akademije u Zagrebu završio je 1960. godine.

Do 1964. godine bio je profesor u riječkoj muzičkoj školi, a zatim u Beču 1969. godine diplomira dirigiranje. Bio je dirigent i direktor Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Od 1977. godine tajnik je Kulturno-prosvjetnog društva “Ivan Matetić Ronjgov” u Ronjgima, a upravitelj je od prerastanja Društva u istoimenu ustanovu. Kao upravitelj Ustanove “Ivan Matetić Ronjgov”, čiji je osnivač i djelatnik, više od dva desetljeća vodio je jedan od najuspješnijih hrvatskih zborova “Jeku Primorja”.

Skladatelj je stotinjak zborskih skladbi, od kojih je dio objavljen u zbirci “Baklje na Učki”. Dobitnik je dvije Nagrade grada Rijeke, Nagrade za životno djelo i plakete “Marulić” Čakavskoga sabora, kao i županijske Nagrade za životno djelo. Utemeljitelj je i dirigent Riječkog oratorijskog zbora “Ivan Matetić Ronjgov”. (Rijekadanas)

Opširni članak o maestru pročitajte na Istrapediji.Mobilna verzija članka

Oglasi

Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Porsche Istra
Cafe bar Soggiorno
Vruće ljetne ponude
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...