Početna
Utorak, 11.Kolovoza 2020 (14:06:48) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

U Francuskoj će preglasna vozila početi automatski kažnjavati

Tehnologija/znanost, 02.09.2019. (09:48)
(Izvor:Bug Online)Link
Pixabay
Pixabay

Uz ceste u mjestu Villeneuve-le-Roi nadomak Pariza postavljeni su prvi "radari za zvuk", odnosno uređaji s mikrofonima koji mjere okolnu buku, a sve u sklopu projekta testiranja ove tehnologije koji će trajati dvije godine. Zadatak mjernih postaja bit će bilježiti buku koju proizvode automobili i motocikli, te automatski kamerama snimati prekršitelje poput poznatih nam radara za mjerenje brzine.

Nakon što netko pored ovakvog uređaja prođe s vozilom koje krši propise o najvišoj dozvoljenoj buci, njegova snimka bit će proslijeđena policiji, a vlasnik vozila automatski će biti kažnjen. Sustav od ukupno 40-ak kamera već je instaliran, a snimanje i kažnjavanje prekršitelja bit će aktivirano čim to dopuste francuski zakoni. To bi  se trebalo dogoditi već ove jeseni.

Mjerni uređaj za buku postavlja se na stupove uz cestu, a kao što možemo vidjeti na slikama sastoji se od četiri mikrofona koji bilježe razinu buke. Kada se zabilježi previsok zvuk, njegov se izvor prvo locira triangulacijom, da bi ga potom snimila nadzorna kamera. Fotografija će uključivati kako sliku vozila koje je načinilo prekršaj tako i vizualizaciju snimljenog zvučnog vala koji je isto proizvelo – pa uređaj neće ostavljati dvojbe oko izvora buke.

Lokalne vlasti ovim žele spriječiti "divljanje" na cestama, isprobavanje mogućnosti moćnih automobila i motocikala, ali i zagađenje bukom koje ometa miran život stanovnika.

Sličan sustav u testiranje je nedavno najavila pustiti i Velika Britanija. (Bug online)Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Pogrebne usluge Silentium