Početna
Nedjelja, 15.Rujna 2019 (21:11:04) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Promoarh -  prvi međunarodni sajam graditeljstva, opremanja i uređenja
MAX petak 20. rujna

Promjena navike: Korisnici rjeđe kupuju nove telefone

Zanimljivosti, 25.08.2019. (15:51)
(Izvor:Bug Online)Link
Pixabay
Pixabay

Nedavna istraživanja koja su provele tvrtke Strategy Analytics i Ting Mobile pokazala su kako korisnici mijenjaju svoje navike pa se rjeđe odlučuju na kupovinu novih pametnih telefona, a češće za nastavak korištenja postojećeg. Dok su korisnici nekada novi uređaj kupovali svake dvije godine, sada se životni vijek postojećeg uređaja produžio na između tri i pet godina, prenosi Bug Online.

Razloga tomu je više, a neki od glavnih su svakako to što više nema znatnijeg napretka u tehnologiji pa su i razlike u performansama između dva modela manje ili nedovoljno velike da bi opravdale kupovinu novog uređaja. Drugi je njihova cijena koja je iz godine u godinu sve veća, pa sada imamo pametne telefone čija cijena odavno premašuje 1.000 USD, a ne radi se o posebnim izdanjima presvučenim zlatom ili nekim drugim premium materijalima.

Istraživanje kojeg je provela tvrtka Strategy Analytics pokazalo je kako se prosječni ciklus zamjene telefona u SAD-u produžio na 33 mjeseca, odnosno da Amerikanci u prosjeku novi uređaj kupe svake tri godine, a još nedavno su to činili svake dvije godine, kada bi im istekao pretplatnički ugovor.

Za dva najveća proizvođača pametnih telefona u svijetu, Apple i Samsung, istraživanje je pokazalo kako je iPhone u prosjeku aktivan 18 mjeseci, a Samsungovi pametni telefoni oko 16,5 mjeseci. Očekivano, istraživanje je pokazalo kako se na zamjenu starog telefona novim češće odlučuju mlađi korisnici, a korisnici stariji od 55 godina rjeđe.

David Kerr iz Strategy Analitycsa izjavio je kako se operateri i brendovi uređaja suočavaju sa značajnom inercijom s obzirom na percepciju potrošača o smanjenim inovacijama ili marginalnoj dodatnoj vrijednosti u uzastopnim generacijama premium telefona. Istovremeno, potraga za profitabilnošću od strane proizvođača dovela je do rasta cijena pametnih telefona koje idu ka i preko 1000 dolara. Dodao je i kako će cijene za 5G telefone biti ključna prepreka u promijeni trenutne situacije, usprkos tome što se ta funkcija prepoznaje kao važna za naredni uređaj proizvođača.

Do sličnih zaključaka je došla i tvrtka Ting Mobile u čijem je istraživanju sudjelovalo 3600 ljudi. Čak 55% ispitanika je odgovorilo kako svoj postojeći uređaj namjerava zadržati između tri i pet godina. Andrew Moore-Crispin iz Ting Mobilea, komentirao je kako korisnici više ne vode računa o posjedovanju najnovije cool tehnologije te dodao kako su postali svjesni skupoće telefona te da im njihove potrebe savršeno zadovoljavaju i stariji modeli. (Bug Online)Mobilna verzija članka

Oglasi

Vruće ljetne ponude
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore