Početna
Četvrtak, 28.Svibnja 2020 (13:20:59) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Udrugama Agro Poreč, Bio Istra i Nektar 220 tisuća kuna iz gradskog proračuna

Iz Grada Poreča, 12.08.2019. (16:46)
Slijeva na desno: Loris Peršurić, Vlasta Radoičić, Ivan Kovač i Zdenko Barac
Slijeva na desno: Loris Peršurić, Vlasta Radoičić, Ivan Kovač i Zdenko Barac

U Maloj vijećnici danas su svečano potpisani ugovori o dodjeli 220 tisuća kuna gradskog novca programima civilnog društva iz područja poljoprivrede.

Natječaj je proveden u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva. Potporu su dobile udruge Agro Poreč (140 tisuća kuna), Bio Istra (60 tisuća kuna) i Nektar Poreč (20 tisuća kuna).

- Poreč je protekle godine proglašen gradom s najboljom kvalitetom života, a zasigurno projekti udruga doprinose tome da Poreč bude bolji i ljepši grad za život svim generacijama. Ranije ove godine potpisali smo ugovore za sufinanciranje projekata udruga u kulturi, radu sa starijima i mladima, a sada me veseli što imamo priliku potpisati ugovore s udrugama za projekte u poljoprivredi. Nastojat ćemo povećavati dotacije koliko god bude moguće, jer su sve udruge jedan komadić mozaika našega grada i spomenute nagrade koju smo dobili prošle godine, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić.

Bio Istra dobila je novac za projekt „Grad koji miriše, miriše na još“. Cilj je implementirati ekološko aromatično bilje u javne sfere Poreča, objasnila je predsjednica udruge Vlasta Radoičić.

– U prvoj fazi implementirati ćemo ekološki sadni materijal ljekovitog i aromatičnog bilja u vrt Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića. Tu ćemo imati pokazne vježbe i radionice, tako da vrt jednoga dana može prerasti u nešto drugo, kao ogledni primjer ili turistička atrakcija. Važno nam je surađivati s poljoprivrednom školom oko ekološkog sadnog materijala jer znamo da se puno priča o ekološkoj poljoprivredi, ali kad se sagledaju rezultati, pravih ekoloških sadnica ima vrlo malo. U drugoj fazi nastojat ćemo ekološke sadnice ljekovitog i aromatičnog bilja implementirati u strukturu grada, u naše ulice, u suradnji s našim poduzetnicima, rekla je Radoičić.

Nektar okuplja 53 člana s 2.000 košnica na području Poreča i Poreštine. Novac su dobili za istraživanje i edukaciju. Surađuju s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč gdje pčele oprašuju neke od pokusnih nasada, a imaju i dogovor sa Srednjom školom Mate Balote gdje educiraju učenike i studente na poslovima iz oblasti pčelarstva.

- Ove godine smo u Istri i Hrvatskoj ostali bez meda, imali smo 5 do 10 posto od očekivanog i pčelari moraju prehranjivati pčele. U jednom je smislu to je nedaća, ali s druge je strane dobro došlo da se obnove pčelinje zajednice, jer pčele umjesto da saberu nektar, okrenule su se razvoju, tako da smo obnovili i umnožili pčelinje zajednice i imamo dobar start za iduću godinu, rekao je Ivan Kovač iz udruge Nektar.

Agro Poreč od 1996. djeluje kroz savjetovanje i podršku oko aktualnih problema u poljoprivredi, za što su i ove godine dobili sredstva iz gradskog proračuna. Ponosni su što su uvrstili porečku rosulju na sortnu listu maslina Hrvatske.

– Sada ima puno poticaja i mjera od strane Europske unije i države. Tu dosta pomažemo, sada u maslinarstvu, ranije smo radili na vinarstvu, gdje se radilo preko udruge, savjetovalo, nabavljalo sadni materijal. Organizirat ćemo iduće godine po 11. put prvenstvo u rezidbi maslina, zajedno sa županijskom udrugom maslinara Olea. Želja nam je napraviti katalog proizvođača vina i maslinovih ulja Poreča i Poreštine. Razmišljamo i o osnivanju poduzeća putem kojeg bi naši članovi mogli prodavati svoje proizvode, naveo je tajnik udruge Zdenko Barac.

Pročelnica gradskog odjela za opću upravu i gospodarstvo Morena Mičetić Fabić podsjetila je kako osim financiranja udruga, Grad izdvaja značajna sredstva za poljoprivredu i na druge načine.

-To su razni projekti Instituta za poljoprivredu i turizam, zatim sufinanciranje rada domaće web tržnice, a tu je i veliki projekt navodnjavanja. Grad Poreč sufinancira rad županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i javnog turizma Istre, putem kojeg naši poljoprivrednici dobivaju kreditna sredstva po povoljnijim uvjetima. Pomažemo i kroz organizaciju informativnih dana za poljoprivrednike te kroz sajam poduzetništva. Razmatra se i mogućnost davanja dodatnih sredstava za podršku OPG-ovima, poljoprivrednim obrtima i drugim oblicima poljoprivrednih djelatnosti, rekla je Mičetić Fabić.

Peršurić je podsjetio da u zadnjih nekoliko godina Grad sufinancira projektnu dokumentaciju za veliki projekt navodnjavanja sjevernog dijela grada, koji bi trebao biti završen unutar dvije godine. Taj projekt, težak čak 110 milijuna kuna, vodi Istarska županija. Dobiveno je stopostotno financiranje iz EU fondova i najveći je projekt takvog tipa u Hrvatskoj. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Cafe bar Soggiorno
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...