Početna
Utorak, 7.Srpnja 2020 (21:56:01) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Noćas na nebu: vrhunac aktivnosti Perzeida

Zanimljivosti, 12.08.2019. (12:32)
Perzeidi (Pixabay)
Perzeidi (Pixabay)

Prognozira se da će Perzeidi ili suze sv. Lovre doseći maksimum aktivnosti večeras, u noći s 12. na 13. kolovoza od 22 sata pa sve do pojave prvih sunčevih zraka. Unatoč očekivanom smanjenju vidljivosti meteora, zbog gotovo punog mjeseca, moći će se vidjeti između 10 i 15 sjajnih meteora na sat.

Kako biste imali najbolje iskustvo gledanja Perzeida udaljite pogled od ishodišne točke meteorskog roja, jer se tamo opaža najmanje meteora. Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a oprema poput teleskopa nije potrebna. Potrebno je biti oko pola sata u tami da bi se oči prilagodile noćnim uvjetima.

Važno je izbjegavati prostore s rasvjetom i svjetlosnim onečišćenjem. Da bi imali čim ugodnije gledanje Perzeida, ponesite si prostirku ili ležaljku.

Perzeidi su meteorski roj s ishodišnoj točki u zviježđu Perzej. Vrhunac aktivnosti ostvaruju između 10. i 13. kolovoza, a za povoljne noći može se vidjeti između 80 i 100 Perzeida u jednom satu. Brzina Perzeida je 59km/s.

Pučki izraz, suze sv. Lovre, u nekim je krajevima postao popularniji naziv za njih. Izraz je popularnost stekao u zadnjih pedesetak godina, a preuzet je iz Italije. Giovanni Pascolli, poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, u pjesmi 10 Agosto opjevao je godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju padajući meteori.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom rekao "gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!", kaže legenda. Zaštitnik je Sv. Lovreča. (HAS/kt)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium