Početna
Ponedjeljak, 28.Rujna 2020 (10:02:28) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Opel: Otkup vozila? Isplata odmah!

Na današnji dan 1986.: Formula 1 preskočila Željeznu zavjesu

Zanimljivosti, 10.08.2019. (16:21)
(Izvor:Autoportal)Link

Desetog kolovoza 1986. održana je prva Velika nagrada Mađarske, čime je Formula 1, jedan od najvažnijih sportskih brendova na svijetu, došao iza Željezne zavjese, piše Autoportal.

Bila je to najava velikih društvenih promjena koje će u sljedećih nekoliko godina promijeniti karte Europe i svijeta, ali i jedno od posrednih priznanja potrošenosti same ideje socijalizma sovjetskog tipa, piše Dino Milić-Jakovlić. 

Sama je utrka bila manje važna, a obilježila ju je borba dvaju brazilskih velikana, Nelsona Piqueta Ayrtona Senne.

No slika zapadnjačkim reklamama (i ponekom istočnom) oblijepljenog novog trkališta Hungaroring obišla je svijet, a 200.000 gledatelja svjedočilo je o gladi koja na Istoku vlada za takvim spektaklima. 

Simbolički, momčad Zakspeeda, čiji je sponzor bio brend cigareta West, na bolide je napisala East. Razlike su se počele brisati.

Vijesti, međutim, nisu dobro prihvaćene u tadašnjoj Jugoslaviji. 

Zavist i ljubomora mogli su se iščitati u svim komentarima. Mi smo odavno imali motociklističku Veliku nagradu, imali smo i gotovu stazu (na kojoj nismo bili u stanju izgraditi ni pošteni WC, ali to je druga priča), tradiciju utrkivanja... 

Sramežljivo se već počelo u medije probijati i da je gazda Formule 1 Bernie Ecclestone u vezi sa ženom odraslom tek dvadesetak kilometara od te naše staze, pa kako su onda utrku mogli dobiti Mađari, a ne mi? 

Gotovo trideset godina kasnije, i dalje bez utrke, znamo odgovor: nesposobnost, korupcija, sitni interesi i potpuni nedostatak poslovnog sluha onemogućili su nas da ikada realiziramo utrku Formule 1, bilježi Milić-Jakovlić.

Mađarska je, s druge strane, i uz dosadnu stazu, postala nezaobilazna, u kalendaru je potvrđena najmanje do 2022., donosi danas Autoportal.Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium