Početna
Srijeda, 13.Studenog 2019 (17:54:55) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Crofish Poreč

Uspješan razvoj i širenje Poreča uz smanjenu emisiju ugljičnog dioksida

Iz Grada Poreča, 08.08.2019. (12:20)
Solarni paneli u Novoj Vasi
Solarni paneli u Novoj Vasi

Grad Poreč je u proteklih pet godina uložio gotovo 7 milijuna kuna u više od 30 projekata iz područja energetske učinkovitosti, održivog razvoja, e-mobilnosti i zaštite okoliša, javljaju iz gradske uprave, od čega je 4,2 milijuna kuna povučeno iz nacionalnih i EU fondova. Bilježi se istovremeno gotovo 550.000 kWh proizvedene ''zelene'' električne i toplinske energije iz sunčanih elektrana, kažu podaci gradskog poduzeća Parentium.

O uspješnosti provedbe projekata i gotovo stopostotnoj realizaciji plana mjera energetske učinkovitosti na području Grada Poreča u proteklom petogodišnjem razdoblju bilo je govora i na pretposljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

-Poreč je u proteklom petogodišnjem razdoblju uspio implementirati 31 od planiranih 37, ali i dodatnih šest mjera energetske učinkovitosti, čime smo, unatoč činjenici da grad kontinuirano raste i ubrzano se razvija, uspjeli ostvariti gotovo četiri posto smanjenja sveukupne emisije ugljičnog dioksida. Izradom i usvajanjem strateških dokumenata u skladu s europskom energetskom politikom zacrtali smo si nove, još ambicioznije ciljeve energetske učinkovitosti i održivog razvoja, kojima u periodu do 2030. godine, emisije CO2 na planiramo smanjiti za 40% kaže Gordana Lalić, direktorica Parentiuma, poduzeća koje ima ulogu koordinatora u provedbi navedenih projekata.

-Svjesni smo činjenice da rad na postizanju smanjenja emisija CO2 nisu i neće biti dostatan alat u borbi protiv klimatskih promjena i rizika koje iste sa sobom nose. Upravo je iz tog razloga, kao jedan od prvih šest gradova u Hrvatskoj, Grad Poreč izradio Strategiju i pripadajući Akcijski plan prilagodbe klimatskim promjenama, jedan od osnovnih preduvjeta za kandidiranje novih projekata i povlačenje bespovratnih sredstava Europske unije, naročito u slijedećem programskom razdoblju, od 2021. do 2027. godine, rekla je Lalić.

Poreč Smart City

Kao smjer razvoja u narednom desetogodišnjem razdoblju planira se razvoj „Smart city“ koncepta, kako u području zgradarstva, javne rasvjete i prometa, tako i u svim ostalim segmentima, s posebnim naglaskom na provedbu mjera i projekata u području ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama.

U već spomenutim područjima, Grad Poreč trenutno u provedbi ima 8 projekata. Za 3 projekta odrađena je prijava te se čekaju rezultati, dok se trenutno intenzivno radi na pripremi 4 projekta čija se prijava planira za jesen ove godine.

Lalić ističe kako je kraj protekle i ovu godinu obilježila tema e-mobilnosti, te od projekata u provedbi, spomenula dosadašnje aktivnosti u području implementacije koncepta e-mobilnosti na području Poreča.

Uz dva vozila na električni pogon (jedno osobno vozilo i jedan skuter) komunalnog redarstva Grada Poreča, prijavom na poziv objavljen u svibnju ove godine, Grad Poreč još je jednom ostvario pravo na sredstva sufinanciranja u maksimalnom iznosu od 80.000 kuna za nabavku novog vozila na električni pogon, ukupno trećeg, što Poreč svrstava u sam vrh, ako ne i na vodeće mjesto malih gradova po broju vozila na električni pogon u Hrvatskoj.

Kroz provedbu EU projekta naziva SUTRA koji uključivanjem inovativnog koncepta mobilnosti za prijevoz putnika u urbanim središtima nastoji smanjiti prometna zagušenja, poboljšati kvalitetu zraka i smanjiti emisiju CO2, Grad Poreč osim spomenuta tri električna vozila, postat će vlasnikom električnog mini autobusa s ciljem smanjenja prometnog opterećenja, te rasterećenja prometne infrastrukture, pogotovo tijekom ljetnog perioda godine. U ovom europskom projektu čiji je nositelj Grad Caorle, sudjeluje šest talijanskih i četiri hrvatska partnera među kojima i Grad Poreč, koji će tijekom 30 mjeseci provoditi aktivnosti promicanja ekološki prihvatljivog javnog prijevoza. Glavni rezultati projekta uključuju nove, ekološke usluge javnog prijevoza, jednu novu morsku liniju između Poreča i grada Caorle te jedan zajednički, prekogranični priručnik za osmišljavanje i integraciju rješenja pametne mobilnosti u priobalnim gradovima. Završetak projekta planiran je za lipanj 2021. godine.

-Grad Poreč kao turistička top destinacija na Jadranu, odavno je prepoznao energetsku učinkovitost, održivi razvoj i zaštitu okoliša kao imperative 21. stoljeća, te kontinuirano analizira i razvija smjernice u osmišljavanju i provedbi projekata iz navedenih područja na lokalnoj razini, na taj način oblikujući grad po mjeri svih svojih građana, te postavljajući čvrste temelje održivog razvoja grada, čija uspješna realizacija rezultira višestrukom koristi za, prvenstveno, građane, ali i za sve osobe koje na području Grada Poreča – Parenzo borave, zaključuje Lalić. (Grad Poreč/dp)

 Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Nova Corolla Hybrid
Pogrebne usluge Silentium
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra