Početna
Ponedjeljak, 21.Listopada 2019 (23:19:06) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Viendel - Digitalni marketing

Ove godine i srpanj obara toplinske rekorde

EU, 03.08.2019. (17:31)
(Izvor:Bug Online)Link

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je preliminarne klimatološke podatke za protekli mjesec, izračunate na temelju mjerenja od 1. do 29. srpnja. Prema tim podacima protekli je srpanj zasigurno izjednačio, a vjerojatno i nadmašio toplinski rekord za ovaj mjesec. Do sada je neslavni rekorder bio srpanj 2016. godine, kada je svijet zahvatio efekt El Niño – kojega ove godine nije bilo, a iznimno visoke temperature i dalje su prisutne.

Najtopliji srpanj u povijesti mjerenja dolazi odmah nakon isto tako najtoplijeg lipnja ikada, o čemu smo nedavno pisali. Na ozbiljnost situacije s klimatskim promjenama upozorio je i glavni tajnik UN-a António Guterres, koji je u New Yorku prilikom objave ovih podataka izjavio: "Oduvijek smo proživljavali vruća ljeta. No, ovo nije ljeto kakvo smo imali u mladosti. Ovo nije niti ljeto kakvo su imali naši djedovi".

Europa 2°C toplija nego inače

Podaci Copernicus Climate Change Programmea, koji vodi Europski centar za srednjoročne prognoze, najavljuju kako bi petogodišnje razdoblje od 2015. do 2019. vrlo lako moglo biti zabilježeno kao pet najtoplijih godina u povijesti mjerenja.

Klimatski rekordi obaraju se diljem svijeta, led na Grenlandu se ubrzano topi, jednako kao i na Arktiku i na europskim ledenjacima. Nezabilježeni požari haraju Arktikom posljednja dva mjeseca, a situacija će vrlo vjerojatno u budućnosti postati još gora.

Toplinski val zabilježen u protekla dva mjeseca ima sva obilježja klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem i povezanih s ispuštanjem stakleničkih plinova, kažu stručnjaci WMO-a.

U njihovom priopćenju nema niti traga optimizmu, već poručuju da će toplinski valovi biti sve češći, a do 2060. godine ovim tempom prosječni će dan biti oko 5,5°C topliji nego danas. (Bug)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
HAK Auto-klub Poreč