Početna
Srijeda, 8.Srpnja 2020 (13:02:26) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Ministarstvo upozorava na širenje afričke svinjske kuge prema Hrvatskoj

Hrvatska, 01.08.2019. (17:21)

Afrička svinjska kuga je potvrđena u Rumunjskoj i Mađarskoj te postoji velika vjerojatnost da virus uđe u populaciju divljih svinja, čime se javlja mogućnost širenja i u Hrvatsku, priopćili su danas iz Ministarstva poljoprivrede.

Iako ova bolest nije opasna za ljude i druge životinje, pogibeljna je za domaće i divlje svinje, i jedna je od najvećih svjetskih epidemija zaraznih bolesti životinja. Zaražene domaće i divlje svinje dobivaju groznicu i velikom većinom ugibaju unutar tjedan dana. 

Iz Ministarstva poljoprivrede ukazuju na važnost preventivnih aktivnosti u ljetnoj sezoni, zbog velikog broja turista i putnika koji mogu donijeti zaraženo meso i proizvode. 

Pozivaju prijevoznike, turističke djelatnike, vlasnike poljoprivrednih gospodarstava i ostale da na odgovarajuć način brinu o otpadu životinjskog podrijetla.

Afrička svinjska kuga potvrđena je u Slovačkoj krajem srpnja, a od 2014. se rapidno širi. Zarazna je isključivo za domaće i divlje svinje te nije opasna za ljude i druge životinje. 

Ministarstvo poljoprivrede provodi mjere i aktivnosti u svrhu podizanja svijesti posjednika svinja, lovaca, veterinara i veterinarskih inspektora. Na snazi su mjere za sprječavanje pojave ove bolesti u Hrvatskoj, i podizanja biosigurnosti u uzgojima svinja.

Informativni materijali su dostupni u veterinarskim organizacijama i na ovoj poveznici. Građani se za sva pitanja mogu obratiti i Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane na veterinarstvo@mps.hr ili 01/6443-540. Posjednici svinja i lovci trebaju svako uginuće i pojavu znakova bolesti u svinja odmah prijaviti veterinaru. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Cafe bar Soggiorno