Početna
Srijeda, 13.Studenog 2019 (17:59:17) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Crofish Poreč

Od sutra vas prometni prekršaji mogu koštati do 20.000 kuna

Hrvatska, 31.07.2019. (10:45)
Ilustracija
Ilustracija

Od 1. kolovoza na snagu stupa novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, s glavnim ciljem strožeg sankcioniranja najtežih prometnih prekršaja i sprječavanja ponavljanja prekršaja. Sa sadašnjih 5.000 do 15.000 kuna novčane kazne se povećavaju na 10.000 do 20.000 kuna za osam prekršaja koji su se pokazali kao kobni:

 • prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
 • vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,
 • namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala;
 • odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,
 • vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
 • upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
 • upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
 • upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Osim novčane kazne, propisuje se i zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za ponavljanje takvog prekršaja ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta, zatim povećanje negativnih prekršajnih bodova sa tri na šest te, prvi put dosad, privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja.

Policija će moći i privremeno oduzeti vozilo

Naime, ako vozač u trogodišnjem razdoblju dvaput počini neki od 8 navedenih prekršaja, policija će mu biti ovlaštena oduzeti vozilo. U tom će slučaju sud biti dužan donijeti odluku o prekršaju i postupanju s privremeno oduzetim vozilom u roku od 15 dana, a troškove čuvanja oduzetog vozila snosit će počinitelj prekršaja.

Uz 8 najtežih, u nastavku donosimo i pregled najčešćih prekršaja koji će se odsad strože kažnjavati: Kazne se s 500 na tisuću kuna povećavaju i za nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisan prijevoz djece i nepropisno korištenje mobitela u vožnji. Prema podacima iz MUP-a, potonje predstavlja čak 5,7 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja u prometu.

Povećanje novčanih kazni propisuje se i za vozače koji ne ostanu na mjestu nesreće u kojoj ima poginulih ili ozlijeđenih, i to na 10 do 20 tisuća kuna, kao i za vozače koji u prometnim nesrećama s materijalnom štetom ne ostave podatke o sebi i vozilu ili napuste mjesto nesreće, na tri do sedam tisuća kuna. Takve vozače čeka i izricanje zaštitne mjere „zabrane upravljanja motornim vozilom“ u točno određenom trajanju, bez obzira na broj počinjenih prekršaja, a određuju im se i negativni prekršajni bodovi.

Mladom vozaču koji je u 2 godine prikupio 9 negativnih prekršajnih bodova i vozaču koji je u istom razdoblju prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a kojima je vozačka dozvola istekla, rješenjem će se zabraniti podnošenje zahtjeva za produljenje vozačke dozvole na 2 godine. Dvije godine zabrane podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole dobit će i osoba koja je u dvije godine prikupila devet negativnih prekršajnih bodova, a nije ni stekla pravo upravljanja motornim vozilom, odnosno još nije niti položila vozački ispit.

Od kolovoza će se strože kažnjavati i niz prekršaja vezanih za ponašanje u prometu u niz svakodnevnih situacija, od vožnje u zimskim uvjetima do kontrole polukružnog okretanja, vožnje unatrag, uključivanja u promet, prestrojavanja, odnosno mijenjanja prometne trake, pretjecanja, obilaženja, zaustavljanja, skretanja udesno ili ulijevo, ali i nepoštivanja sigurnosnog razmaka između vozila na autocesti.

Tako će od 1. studenog do 31. ožujka biti obvezna vožnja s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima, a nekorištenje zimske opreme sankcionirat će se s tisuću kuna, umjesto dosadašnjih 700. Detaljnije su propisane i sve obveze vozača prije uključivanja u promet zimi.

Novim se zakonom uvode i uvjeti zbog kojih se vozilo ne smije dati na upravljanje drugoj osobi, a razrađena je i zakonska odredba o davanju podataka o osobi koja je upravljala vozilom. Dostava podataka o više osoba koje su upravljale nečijim vozilom više se neće smatrati vjerodostojnim podatkom o identitetu osobe kojoj je vlasnik (osoba na koju je vozilo registrirano) povjerio svoje vozilo na upravljanje.

Zbog nepoštivanja svjetlosne i zvučne signalizacije vozača, kao najčešće utvrđenog uzroka nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima, povećava se iznos novčane kazne za nezaustavljanje na pružnom prijelazu (crveno svjetlo, spuštena rampa), a uvode se i obligatorne zaštitne mjere i negativni prekršajni bodovi.

Obligatorne zaštitne mjere i negativni prekršajni bodovi propisuju se i za:

 • postupanje suprotno zahtjevu izraženom pomoću znaka ili po naredbi policijskog službenika ili druge ovlaštene osobe,
 • prekoračenje brzine koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine u naselju,
 • prekoračenje brzine koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine izvan naselja,
 • prekršaje vezane uz prednost prolaska i propuštanje vozila,
 • prolazak kroz crveno svjetlo,
 • nepropisno pretjecanje vozila,
 • nepropisno pretjecanje i obilaženje vozila,
 • pretjecanje drugog vozila u tunelu, na mostu, ispred vrha prijevoja ceste ili u zavoju kad je preglednost ceste nedovoljna,
 • nepropisno pretjecanje vozila na ili kod pješačkog prijelaza,
 • nepropuštanje pješaka na pješačkom prijelazu,
 • vožnju pod utjecajem alkohola od 1,0 g/kg do 1,5 g/kg.

Snimat će se vozački ispiti i tehnički pregledi

Zakonom se uvodi i propisivanje prekršaja i snimanje vozačkog ispita audio i vizualnim uređajima zbog povećanja transparentnosti i kvalitete samog ispita, kao i ujednačavanja njegove provedbe. Čak će se i tehnički pregledi odsad obavljati pod video nadzorom.

Drakonske kazne uvedene su kao posljedica povećanja broja prometnih prekršaja u ovoj godini. Samo u prvih pet mjeseci zabilježen je porast prekršaja od 5,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Kako nepoznavanje odredbi zakona ne sprječava njihovu primjenu, vozačima se savjetuje da detaljno prouče službene izvore i prilagode ponašanje u prometu prije no što ih kazne neugodno iznenade. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Cafe bar Soggiorno