Početna
Nedjelja, 17.Studenog 2019 (18:46:15) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Crofish Poreč

U sedam porečkih gospodarskih zona zaposleno je nekoliko tisuća ljudi

Iz Grada Poreča, 29.07.2019. (15:43)
Poduzetnička zona u Poreču
Poduzetnička zona u Poreču

Jedan od razloga zbog kojeg se poduzetnici odlučuju poslovati u Poreču je i taj što se u njemu nalaze zone gospodarske namjene, od kojih je većina uređena, dok su onima koji se odluče za poslovanje u njima omogućene su olakšice, kažu u gradskoj upravi.

U zonama se gradi - od 2015. godine, zajedno s prijavama gradnje, za gospodarske zone Buići-Žbandaj i Poreč (Facinka) izdano je 12 građevinskih dozvola. Te su poslovne zgrade pretežno namijenjene za trgovačke i uslužne djelatnosti, a tu su i po jedno skladište građevinskog materijala, servisna hala i logistički centar.

Novi zahtjevi, međutim, i dalje stižu, među njima i zahtjevi Valamar Riviere i Plave lagune, za koju je u servisnoj zoni Facinka predviđena nova upravna zgrada. Dodatna dva zahtjeva investitora već su spremna za početak gradnje krajem godine.

Pogodnosti za kupce parcela

Grad konstantno radi na razvoju spomenutih najvećih poduzetničkih zona. Investitorima koji kupe parcelu od Grada, nude se razne pogodnosti, kao na primjer u Gospodarskoj zoni Buići-Žbandaj besplatan priključak struje, na kanalizaciju i vodu te oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa. Namjena je proizvodna i poslovna, a od infrastrukture dostupno je struja, voda, odvodnja, plin, telefon, ceste.

- Drago nam je što poduzetnici prepoznaju Poreč kako grad koji podupire poduzetništvo. Nizom mjera, projekata i aktivnosti radimo na unapređenju infrastrukturnih, prostorno-planskih i drugih uvjeta za razvoj poduzetništva. Osim toga, Poreč iz proračuna izdvaja sredstva za subvencije kamata za poduzetničke zajmove iz kreditnih linija „Poduzetnik 2“, „Poreč 1“ i „Poreč 2“ (programi za poticanje poduzetništva iz prethodnih godina). Također, Grad provodi redovito informiranje i educiranje poduzetnika.

Unatrag nekoliko godina potičemo poduzetništvo i raznim mjerama sufinanciranja novih i postojećih poduzetnika i obrtnika, a od ove godine potičemo i žene poduzetnice. Tu je i gradski Poduzetnički inkubator koji korisnicima nudi suvremen i adaptiran prostor, radno prilagođen ambijent, besplatnu prvu godinu najma, subvencionirane režijske troškove, edukacije, promociju, zajedničke usluge održavanja, kažu iz Grada Poreča.

U svrhu promicanja Poreča kao grada pogodnog za investiranje izrađen je i Katalog investicijskih projekata koji predstavlja vodič za investitore i u kojem su predstavljene i navedene poslovne zone, a trenutno je otvoren poziv za sve fizičke osobe, poduzetnike, obrtnike i OPG-ove koji izvoze svoje proizvode i usluge na inozemna tržišta, ili imaju takvu namjeru da se besplatno uključe u gradski Katalog investicijskih projekata, stoji u priopćenju. (Grad Poreč/dp)

Porečki poduzetnici i obrtnici predstavljaju glavni kotač razvoja grada – samo poduzetnici zapošljavaju preko 8 tisuća ljudi, u razdoblju od jedne godine otvorili su 600 novih radnih mjesta i danas svaka šesta osoba u Istri radi upravo u Poreču. Po dobiti, visini prosječne plaće i broju poduzetnika spadaju u sam hrvatski vrh, usprkos činjenici da je riječ o gradu od samo dvadesetak tisuća stanovnika.

Poreč ima ukupno sedam gospodarskih zona od kojih najveća Buići-Žbandaj sa površinom od gotovo 62 hektara. Slijedi servisna zona Poreč popularno zvana Facinka s 53,62 hektara. Većina poslovnih zona dobro je komunalno opremljena, a poduzetnici ostvaruju i olakšice pri otvaranju poslovnih objekata, što je rezultiralo njihovom velikom izgrađenošću.

Ipak, unutar postojećih i planiranih zona gospodarske namjene, ima još dovoljno prostora za kvalitetan razvoj gospodarskih djelatnosti.

 

Fotografije

Poduzetnička zona u Poreču


Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
HAK Auto-klub Poreč