Početna
Utorak, 4.Kolovoza 2020 (03:55:43) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Valfresco Direkt

GDPR pokazuje rezultate, no potrebno je nastaviti s radom

Svijet, 25.07.2019. (12:22)
(Izvor:Bug Online)Link
Pixabay
Pixabay

Opća uredba o zaštiti podataka počela se primjenjivati prije nešto više od godinu dana i Europska komisija (EK) je u srijedu 24. srpnja objavila izvješće u kojem se analizira učinak pravila EU-a o zaštiti podataka i razmatraju načini za daljnje poboljšanje provedbe, prenosi Mreža. U izvješću je utvrđeno da je većina država članica uspostavila potreban pravni okvir i da novi sustav kojim se jača provedba pravila o zaštiti podataka postaje stvarnost. Poduzeća razvijaju kulturu poštovanja pravila, a građani postaju svjesniji svojih prava. Istodobno, na međunarodnoj razini napreduje konvergencija prema visokim standardima zaštite podataka.

Opća uredba o zaštiti podataka učinila je građane EU-a sve svjesnijima pravila o zaštiti podataka i svojih prava, kako je navedeno u istraživanju Eurobarometra objavljenom u svibnju 2019. godine , međutim, samo 20 % Europljana zna koje je javno tijelo odgovorno za zaštitu njihovih podataka. Zbog toga je Europska komisija ovog ljeta pokrenula novu kampanju kako bi se Europljane potaknulo da čitaju izjave o zaštiti osobnih podataka i optimiziraju svoje postavke privatnosti.

Iako su novim pravilima o zaštiti podataka ostvareni mnogi ciljevi, Komunikacijom Komisije utvrđuju se i konkretni koraci za daljnje jačanje tih pravila i njihove primjene: 

  • Jedan kontinent, jedan zakon: samo tri države članice – Grčka, Portugal i Slovenija – još nisu uskladile svoje nacionalno zakonodavstvo za zaštitu podataka s pravilima EU-a. EK će i dalje pratiti zakonodavstvo država članica kako bi zajamčila da nacionalni propisi budu usklađeni s Općom uredbom i da ne dođe do prekomjerne regulacije. Prema potrebi, Komisija će bez oklijevanja upotrijebiti alate koji su joj na raspolaganju, uključujući postupke zbog povrede, kako bi osigurala da države članice ispravno prenesu i primjenjuju pravila.
  • Poduzeća prilagođavaju svoje prakse: usklađenost s Uredbom pomogla je poduzećima da povećaju sigurnost svojih podataka i razviju privatnost kao konkurentsku prednost. EK će podupirati alate iz Opće uredbe o zaštiti podataka, kao što su standardne ugovorne klauzule, kodeksi ponašanja i novi mehanizam certificiranja, kako bi poduzećima olakšala usklađivanje sa zahtjevima Uredbe. Osim toga, Komisija će i dalje podupirati MSP-ove u primjeni pravila.
  • Snažnija uloga tijela za zaštitu podataka: Uredbom se nacionalnim tijelima za zaštitu podataka daju veće ovlasti za izvršenje pravila. Tijekom prve godine nacionalna tijela za zaštitu podataka djelotvorno su i prema potrebi iskorištavala te nove ovlasti. Tijela za zaštitu podataka ostvarila su i bliskiju suradnju s Europskim odborom za zaštitu podataka. Putem mehanizma suradnje do kraja lipnja 2019. riješeno je 516 prekograničnih predmeta. Odbor bi trebao osnažiti svoje vodstvo i nastaviti graditi kulturu zaštite podataka na razini EU-a. EK također potiče nacionalna tijela za zaštitu podataka da udruže svoje napore, primjerice provođenjem zajedničkih istraga. Europska komisija i dalje će financirati nacionalna tijela za zaštitu podataka u njihovim nastojanjima da se približe dionicima.
  • Pravila EU-a kao referenca za strože standarde zaštite podataka u cijelom svijetu: Budući da sve više zemalja diljem svijeta uvodi suvremena pravila o zaštiti podataka, upotrebljavaju EU-ov standard zaštite podataka kao referentnu točku. Ta uzlazna konvergencija otvara nove mogućnosti za sigurne tokove podataka između EU-a i trećih zemalja. EK će dodatno jačati dijalog o primjerenosti, uključujući u području izvršavanja zakonodavstva. U narednim mjesecima posebno želi zaključiti tekuće pregovore s Republikom Korejom. Osim primjerenosti, EK namjerava istražiti mogućnost izgradnje multilateralnih okvira za razmjenu podataka s povjerenjem.

(Mreža)Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom