Početna
Subota, 11.Srpnja 2020 (09:50:39) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt

Airbusova "Ptica grabljivica" kao koncept zrakoplova budućnosti

Tehnologija/znanost, 22.07.2019. (07:14)
(Izvor:Bug Online)Link

Airbus je u petak na britanskoj aeronautičkoj izložbi Royal International Air Tattoo službeno predstavio svoj koncept zrakoplova radnog naziva "Ptica grabljivica". Ovaj model nema za cilj postati stvarni zrakoplov, već je njegova svrha nadahnuti nove generacije inženjera koji bi trebali poduzeti radikalne i hrabre korake, upotrijebiti nove tehnologije te hibridne pogone i kompozitne materijale da stvore sasvim drugačiji zrakoplov budućnosti.

Ovaj koncept opisuje i slikom dočarava hibridno-električni zrakoplov s elisno-mlaznim (turboprop) motorom zamišljen za letove na kraćim udaljenostima. Inspiriran je efikasnom mehanikom i biologijom ptica, te pokušava replicirati neke prirodne principe u području letenja. Tako u biti ima za cilj biomimikrijom (oponašanjem prirode) doći do ekološki održive avijacije koja je čišća, "zelenija", te tiša od sadašnje.

Krila poput sokolovih

Cilj cijelog projekta je, kažu u Airbusu, osim golicanja mašte mladih inženjera, postići i "wow" efekt ovakvim dizajnom. SSvatko će na ovom zrakoplovu primijetiti da mu krila nalikuju ptičjima, kao i "perje" na njihovim krajevima. Priroda, uostalom, često služi kao dobar primjer u inženjerstvu i dizajnu. Još je Leonardo da Vinci u 15. stoljeću radio na konceptima mehaničkih letjelica koje su oponašale izgled i funkcioniranje ptičjih krila.

Prikazivanjem svoje "Price grabljivice" Airbus ujedno želi obilježiti i 50. rođendan tvrtke koja će ga službeno proslaviti u prosincu 2020. godine. (Bug.hr)Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Scan4menu Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Pogrebne usluge Silentium