Po?etna
Srijeda, 14.Travnja 2021 (03:57:04) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Viendel - Digitalni marketing
Valfresco By Valamar

Novi svjetski rekord Veljka Rogošića

Hrvatska, 26.08.2005.
(Izvor:press Veljko Rogošić/Mx)Link
(KRAJ DVOMJESEČNOG MARATONA KRALJA MARATONA)

Prevlaka, 27. kolovoza (subota) - Danas je na redu posljednja 57. dionica, od Molunata do rta Ponta Oštra na Prevlaci, izuzetnog Rogošićevog dvomjesečnog maratonskog pothvata Savudrija – Prevlaka 2005. Dolazak "jadranskog dupina" očekuje se oko 12 sati u Prevlaci, a prethodi mu "osvajanje" najjužnije morske točke, rta Ponta Oštra, na kojoj će "morski car" postaviti hrvatsku zastavu te tako simbolično završiti maratonski put dug preko 1.000 kilometara.

Veljko Rogošić, naš najistaknutiji plivački maratonac svih vremena, pomjerajući granice ljudske izdržljivosti, u svega 58 dana s preko milijun zaveslaja uspio je plivajući spojiti krajnji sjeverozapad i krajnji jugoistok Jadrana, plivajući dnevno prosječno 4 sata. Još je tijekom 28. dionice od Tijesna do Vodica oborio vlasiti (ujedno i svjetski) rekord iz 1977. godine u duljini od 454 kilometara, a danas još jednom piše plivačku povijest i postavlja novi svjetski rekord u etapnom plivanju u morima i jezerima.

Rogošićeva blistava karijera započinje 1959. godine. 51 puta obarao je državne rekorda, četvererostruki je prvak svijeta, višestruki svjetski rekorder, sedam puta proglašavan za najboljeg maratonca svijeta, dobitnik svjetske titule "kralja hladnih voda", proglašen za apsolutnog maratonca svijeta, sudionik i osvajač medalja na trima mediteranskim igrama, nastupao na olimpijskim igrama u Rimu i Tokiju, bio sudionikom dvadesetak međunarodnih i isto toliko maratona na Jadranu. Njegovo je ime 1998. godine uklesano u "International Marathon Swimming Hall of Fame" na Floridi, među svjetskom maratonskom plivačkom elitom, kada je na prijedlog WPMSF, međunarodnog Saveza svjetskih sportskih institucija proglašen "legendom svjetskog maratonskog plivanja".

Prošle je godine za 11 sati i 27 minuta pokorio La Manche u dulji od 45 kilometara, upisujući se u "Zlatnu knjigu La Mancea" kao prvi Hrvat i najstariji čovjek kojemu je to pošlo za rukom. Njegova sportska riznica sadrži preko 1.400 trofeja kojoj će danas dodati i pedesetak centimetara veliku kristalnu skulpturu u obliku ribe, dar tvrtke za sjećanje na ovaj novi sportski uspjeh.

- S liste neosvarenih želja danas silazi ovaj moj davni san da napravim za svoju državu Hrvatsku nešto jedinstveno, a u glavi mi je već slijedeći izazov – spajanje Afrike i Europe i postavljanje novog svjetskog rekorda u dužinskom plivanju, u svom stilu izjavljuje nakon gotovo 250 sati plivanja naš "morski čovik", još jednom, sada u 65. godini života, potvrđujući svoje mjesto među najboljim plivačkim maratoncima svijeta.

Na maratonski pothvat Rogošić je krenuo u petak, 1. srpnja u 9.12 sati iz Savudrije, a na njegovim službenim web stranicama www.veljkorogosic.org, posebno dizajniranim i pokrenutim povodom ovog jedinstvenog sportskog pothvata, bilo je moguće dnevno pratiti kartu plivanja, dionice, prisutnost u medijima, životpisne reportaže s terena i fotografije. Spomenimo na kraju da je počasni generalni pokrovitelj maratona predsjednik RH - Stjepan Mesić, generalni pokrovitelj - Grad Zagreb, glavi supokrovitelj - Grad Rijeka, glavni sponzori - gradovi Split i Kaštela, medijski pokrovitelj - HRT, e-pokrovitelj: IskonInternet, a organizator - Jadranski plivački maraton, Split.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...