Početna
Nedjelja, 23.Veljače 2020 (20:00:38) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Autowill otvorena vrata
Di si generacijo 2020.

Kazna za telefoniranje u vožnji ipak 1.000 umjesto najavljivanih 1.500 kuna

Hrvatska, 13.07.2019. (10:42)
(Izvor:Bug Online)Link
Pixabay
Pixabay

Omiljena ilegalna i opasna aktivnost čak 90% vozača na hrvatskim cestama, telefoniranje u vožnji ili korištenje mobitela za pisanje poruka, uskoro će postati dvostruko "skuplje". Naime, Hrvatski je sabor ovoga petka izglasao izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se kazne za najteže i najopasnije prekršaje u prometu drastično povećavaju – a među onima koji će biti strože sankcionirani našlo se i korištenje mobitela kao jedan od glavnih "ubojica" u prometu. Međutim, procedura donošenja novih zakonskih rješenja nije prošla bez iznenađenja, prenosi Bug.

Prilikom pripreme novog Zakona, naime, bilo je govora o tome da kazna za korištenje mobitela u vožnji bude povećana s dosadašnjih 500 na 1.500 kuna. Time bi ona bila utrostručena, ali bi vozačima i dalje na raspolaganju ostala mogućnost plaćanja u roku od osam dana i smanjivanje novčanog iznosa kazne za trećinu.

Međutim, netom prije izglasavanja konačnog prijedloga Zakona pojavila se inicijativa iz redova vladajuće većine. Skupina zastupnika uložila je amandman kojim je iznos novčane kazne za nepropisno korištenje mobitela u prometu smanjen s prvotno predloženih 1.500 kn na 1.000 kn.

"Smatramo kako će ovaj predloženi iznos ispuniti svoju preventivnu svrhu i doprinijeti razvoju svijesti vozača o opasnosti nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje, a istovremeno biti primjerenije težini prekršaja, standardu građana, kao i iznosima propisanima za isti prekršaj u drugim državama članicama EU" – kazali su predlagatelji ove promjene, koja je u konačnici i prihvaćena.  (Bug)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina