Početna
Četvrtak, 21.Studenog 2019 (09:43:02) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Crofish Poreč
Istarski supermarketi - aktualni akcijski katalog

Istra treća po broju poduzetnika i ostvarenoj dobiti

Gospodarstvo, 11.07.2019. (17:43)
Slijeva: Milan Travan, Jasna Jaklin Majetić, Goran Mrvoš i Monika Ivanović
Slijeva: Milan Travan, Jasna Jaklin Majetić, Goran Mrvoš i Monika Ivanović

Po broju poduzetnika i ostvarenoj dobiti Istarska županija zauzima treće mjesto među županijama, dok prema broju zaposlenih i ostvarenim prihodima zauzima peto mjesto, prokomentirano je na sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula koja se ovog tjedna održala na kampusu tvrtke Infobip u Vodnjanu.

U Istarskoj županiji je lani poslovalo 11 tisuća poduzetnika, 7,7 posto više nego godinu ranije. Zapošljavali su skoro 54 tisuće ljudi. Poduzetnici u Istri čine 8,4 posto svih hrvatskih poduzetnika, odnosno zapošljavaju 5,7 posto zaposlenih kod poduzetnika u Hrvatskoj. Ukupan prihod poslovanja neznatno je povećan za 2,8 posto i iznosi 34,8 milijardi kuna, a ostvaren je rast dobiti od čak 26 posto, što pokazuje da su gospodarstvenici dobro koristili svoje resurse. Pritom dobit po zaposlenom iznosi 52.979 kuna i veća je za 6,2 posto od prosjeka RH.

Prema HGK indeksu gospodarske snage županija, koji se temelji na BDP-u po stanovniku i prihodima na inozemnom tržištu, Istarska županija već nekoliko godina zauzima drugo mjesto, nakon Grada Zagreba i ostvaruje vrijednost koja je za 29,3 posto veća od prosjeka Hrvatske.

Predsjednica ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić istaknula je kako se gospodarska zajednica Istre želi upoznati s poslovnim rezultatima u istarskom IT sektoru i jedne od vodećih IT tvrtki u Hrvatskoj Infobipu.

Novosti u IT sektoru predstavio je Goran Mrvoš, predsjednik Strukovne grupe IT Istre ŽK Pula. Mrvoš je istaknuo kako domaći IT sektor velikim dijelom posluje i izvan hrvatskog tržišta. Istarske IT tvrtke usko surađuju, razmjenjuju informacije i pomažu si pri izlasku na strana tržišta.

Monika Ivanović, voditeljica projekata iz Odjela strateškog razvoja i rasta Infobipa predstavila je programe i prakse Infobipa, poput nedavno pokrenutog programa Infobip Sparks za djecu i mlade, i Tech City Vodnjan putem kojeg u sljedećih pet godina namjeravaju zaposliti više od 300 inženjera iz cijelog svijeta te ih preseliti u Vodnjan.

Na sjednici je predstavljen i EU projekt ECO-NautiNET ukupne vrijednosti gotovo milijun eura, u kojemu ŽK Pula sudjeluje kao projektni partner. Putem projekta provode se aktivnosti za poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća nautičkog sektora Jadransko-jonske regije te daje potpora njihovome umrežavanju. Prikazana web platforma omogućuje korištenje nekoliko instrumenata i alata za međusobno umrežavanje poduzetnika te njihovo povezivanje s istraživačkim organizacijama u cilju prijenosa znanja i tehnologija unutar nautičkog sektora. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Cafe bar Soggiorno
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6