Početna
Srijeda, 16.Listopada 2019 (05:24:26) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Sajam pršuta u Tinjanu 2019.

Slavica Ezgeta, liječnica i slikarica: Moj svijet je boja i pokret

Kultura, 11.07.2019. (08:45)
Slavica Ezgeta u slobodno se vrijeme bavi slikanjem i pjevanjem
Slavica Ezgeta u slobodno se vrijeme bavi slikanjem i pjevanjem

– Moj djed s očeve strane ostavio je za sobom ulja na platnu – pejzaže slavonskih šuma, prizore lova, pasa ptičara. Nisam ga upoznala, umro je 1933. Osim njega, bilo ih je u obitelji koji su se bavili slikanjem i pisanjem pjesama, kaže liječnica i amaterska slikarica Slavica Ezgeta

Diplomirala je medicinu prije četiri desetljeća, a od 90-ih u Poreču ima vlastitu ambulantu. U slobodno vrijeme se bavi slikanjem i pjevanjem, i jedna je od najaktivnijih članova Likovne udruge Poreč. Samostalno je izlagala čak šesnaest puta, a njenu najnoviju izložbu Boje ljeta moglo se nedavno pogledati u Galiji.

Slikam otkako znam za sebe – linije po papiru... Uvijek me nešto tjera na slikanje, kao i na pjevanje. Nekad nije bilo ni pravih boja, ni pravih papira. Još me mati učila da crna nije boja, sjećam se njezinih uputa iz prvih razreda osnovne škole.

Taj moj crno-bijeli svijet se počeo mijenjati, jer moj je svijet boja, kada su djeca narasla, pa otišla u Zagreb na školovanje, prije 25 godina. 

Meni treba ritam, pokret, ljudi. Krenula sam u radionice učenja slikanja, organiziranih preko Pučkog otvorenog učilišta, preko Zajednice Talijana, kod prof. Danice Sardelić, prof. Ane Kocjan, pokojne akademske slikarice Martine Žerjal iz Izole, akademskog slikara Luke Stojnića, fotografa Nenada Šimunića, likovne pedagoginje Suzane Bertok iz Izole, Marine Pacenti, magistrice likovnih umjetnosti iz Poreča.

Svi oni, zajedno s mojim kolegama i kolegicama iz LUP-a doveli su me tu gdje sam sada. Kao i druženja na ex temporama, slikanjima u jednom danu, koja sam upoznala u Rovinju, Novigradu, Grožnjanu, Piranu. I prihvatila upute kako napraviti sliku boljom. Sve je išlo korak po korak – kaže dr. Ezgeta.

Nadahnjuju ju motivi života i zanimljive kompozicije. Voli slikati pokret, vodu, more, sunce, ljepotu svakodnevnice, pjevače, cvijeće, prirodu, masline, volove, pijevce... 

– Ne precrtavam. Nikada nisam kopirala slike poznatih majstora. Volim slike koje imaju priču, a uz njih su vezana razmišljanja i sreća zbog toga što sam zdrava, zbog toga što živim. To želim podijeliti s drugima – otkriva nam ova osebujna slikarica.

Pitamo ju i o likovnim tehnikama kojima se služi.

– Mnogi su mi rekli da su moji pasteli priča za sebe, da ih najlakše oblikujem kako želim. Mislim da sam vremenom došla i do toga da me akril sluša, da mi priča, da dobijem iz njega ono što mi treba. To je rad. Rad je i vidjeti pogreške, prljave boje, i znati ih popraviti, pa to i činim. Naučila sam promatrati napravljeno, gledati otvorenim očima iz blizine i daljine, pa ukomponirati i promijeniti – otkriva dr. Slavica Ezgeta.

Sretna sam da je izložbu otvorila predsjednica LUP-a Ester Diklić. Ona je osoba kojoj sam zahvalna za druženje s njom i njenim grupama. (dp)

Slavica Ezgeta u slobodno se vrijeme bavi slikanjem i pjevanjem
Ester Diklić i Slavica Ezgeta (desno)


Mobilna verzija članka

Oglasi

Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Nova Corolla Hybrid
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom