Početna
Utorak, 4.Kolovoza 2020 (04:39:09) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Restoran Pentola Poreč

Flego zatražio od von der Leyen da se Hrvatskoj ne smanjuju kohezijska sredstva

EU, 10.07.2019. (21:30)

Klub zastupnika Obnovimo Europu u Europskom parlamentu, kojem pripada i IDS-ov Valter Flego te još 107 drugih zastupnika, danas se u Bruxellesu sastao s kandidatkinjom za šeficu Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Von der Leyen do idućeg tjedna mora prikupiti natpolovičnu većinu glasova zastupnika, njih najmanje 376, te se ovih dana predstavlja klubovima.

Flego ju je ovom prilikom pitao o kohezijskoj politici EU-a, ulasku Hrvatske u Schengen i proširenju Unije na Zapadni Balkan. Zatražio je da se „nipošto ne režu sredstva kohezijske politike za Hrvatsku u sljedećem proračunskom razvoju, jer iako je ulazak u EU otvorio zemljama kao što je Hrvatska brojne perspektive, otvorio je i neke probleme“.

- Iako smo na zajedničkom tržištu, nemamo istu polaznu točku i često nemamo iste uvjete. Kohezijske politike EU-a nisu samo financijska pomoć, već i jasna i glasna poruka da EU vodi računa o manje razvijenim europskim državama i regijama, kako bi lakše uhvatile korak s razvijenijima te kako bi se umanjile ekonomske, socijalne i teritorijalne nejednakosti unutar EU-a, istaknuo je Flego dodavši da je „kohezijska politika jedna od temeljnih EU politika te najava sad već bivše Komisije o smanjenju sredstava za Hrvatsku za 6 posto, a povećanje vlastitog učešća s 15 na 30 posto za nas je apsolutno neprihvatljivo“.

Naglasivši i da je Hrvatska ispunila gotovo sve tehničke preduvjete za ulazak u Schengen, Flegu je zanimalo vidi li nas von der Leyen kao punopravnu članicu Schengena prije kraja 2020., na što je ona kazala da snažno zagovara pristupanje Hrvatske Schengenu, istaknuvši ujedno da jako dobro poznaje našu zemlju.

Flego se osvrnuo i na politiku predsjednika Junckera koji je 2014. najavio da za njegovog mandata neće biti proširenja EU-a te pitao von der Leyen hoće li širenje Unije na zemlje Zapadnog Balkana biti jedan od njezinih prioriteta. Odvratila je da „svakako želi zemlje Zapadnog Balkana na našoj strani, ali moramo uzeti u obzir različite faze u kojima se one na svom europskom putu nalaze“.

Ursula von der Leyen njemačka je ministrica obrane, iz demokršćanske konzervativne stranke CDU kojoj pripada i njemačka kancelarka Angela Merkel. Na današnjem susretu s klubom Obnovimo Europu je istaknula da „Europska unija mora biti prisutnija i angažiranija u pitanjima problema klimatskih promjena, digitalizacije i sigurnosnih pitanja te preuzeti više odgovornosti u rješavanju globalnih izazova i istaknuti se kao svjetski lider“. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom