Početna
Srijeda, 16.Listopada 2019 (05:31:16) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Sajam pršuta u Tinjanu 2019.

Poreč hrvatski rekorder po izdvajanju za obrazovanje

Iz Grada Poreča, 09.07.2019. (12:55)
Otvorenje škole u Žbandaju
Otvorenje škole u Žbandaju

Analizirajući podatke Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2017. godini, redakcija specijaliziranog portala gradonacelnik.hr istražila je koji su gradovi najviše izdvajali za obrazovanje. Službene brojke kažu da su samo Vis, Poreč i Požega za obrazovanje izdvojila više od 20 posto proračuna, osam gradova izdvojilo je između 10 i 20 posto, dok su svi ostali na razini ispod 10 posto (čak 20 gradova ispod 1 posto), stoji u priopćenju iz gradske uprave.

Brigu o osnovnim školama u načelu vode gradovi i većina njih, ovisno o financijskoj situaciji, želi pružiti čim bolje uvjete za nastavu. Korak dalje idu oni koji, primjerice pomažu financiranjem obroka siromašnijoj djeci ili naprednoj djeci u dodatnoj nastavi.

S 22,8 posto proračuna izdvojenog za obrazovanje, Poreč je samostalno, u stopostotnom iznosu, financirao gradnju čak dviju osnovnih škola i pratećih sportskih dvorana, što je omogućilo jednosmjensku nastavu za sve učenike.

- Otvorenjem ovih škola ostvaren je dugoočekivani san da sva porečka djeca nastavu pohađaju u jednoj, jutarnjoj smjeni. To je standard koji želimo, jer tako povećavamo kvalitetu života u cijelosti, ne samo za djecu i osoblje, već i cijele obitelji koje sada imaju slobodna popodneva za igru i druženje.

Otvorenje škole u Žbandaju
Osnovna škola Finida u Poreču

U izgradnju škola i njihovo opremanje Grad Poreč je uložio preko 70 milijuna kuna + PDV, komentira gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Upravo je Poreč uvjerljivi prvak kad se gleda izdvajanje za obrazovanje po stanovniku – 2.478 kuna ili 300 više od drugoplasiranog Visa.

Usporedbe radi, deseti na listi najboljih u Hrvatskoj po glavi stanovnika izdvaja 429 kuna za obrazovanje, što je gotovo šest puta manje od Poreča.

Ove je godine za odgoj i obrazovanje planirano 29,7 milijuna kuna. U tri osnovne škole plan je uložiti oko 6,4 milijuna kuna, u umjetničku školu oko 1,4 milijuna kuna, a 452,3 tisuće kuna u programe srednjih škola, kojima je osnivač Županija.

Tu je još financiranje studenskih i učeničkih stipendija s gotovo milijun kuna, produženog boravka, pomoćnika u nastavi itd.

- Broj stanovnika u Poreču ubrzano raste, u proteklih par godina za čak 18%, pa nakon ulaganja u temeljnu infrastrukturu poput obilaznice ili odvodnje, trenutno značajna sredstva ulažemo u predškolski i školski odgoj. Gradi se drugi vrtić u godinu dana, a u planu je do kraja godine početi s gradnjom i vrtića u Žbandaju, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Porsche Istra
Cafe bar Soggiorno
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...