Početna
Ponedjeljak, 27.Siječnja 2020 (16:32:00) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Promohotel - 35. međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

WWF: Europa sve brže ostaje bez ribe

EU, 09.07.2019. (10:22)
Foto: James Morgan
Foto: James Morgan

Europa je iskoristila sve domaće resurse ribe te do kraja godine ovisi u uvozu ribe, poručuju u priopćenju povodom današnjeg Dana ovisnosti o ribi iz Svjetskog fonda za prirodu Adria (WWF Adria).

Konzumacija ribe u Europi je veća od ulova i uzgoja u domaćim vodama, tako da više od polovine godišnje potražnje dolazi iz inozemstva. U zemljama s najvećom ovisnošću o uvozu ribe Dan ovisnosti o ribi dolazi ranije, a uspoređujući ovogodišnji europski Dan ovisnosti o ribi s onim iz 2000. godine, vidljivo je da se pomaknuo za mjesec dana unaprijed. Usporedno s onim od prije 30 godina, vidljivo je da je tada Europa imala dovoljno vlastite ribe do rujna ili listopada.

U prosjeku, svaki europski građanin godišnje konzumira 22,7 kilograma ribe. Građani Hrvatske konzumiraju manje ribe od prosjeka EU što nas stavlja na 17. mjesto s prosječnom godišnjom potrošnjom od 18.4 kilograma po glavi stanovnika. Hrvatska, uz Nizozemsku, Estoniju i Irsku ima dovoljno ribe za vlastitu potrošnju te se smatra autonomnom.

-Iako Hrvatska zadovoljava svoje domaće potrebe, situaciju moramo promatrati iz globalne perspektive. Mora i oceani pod velikim su pritiskom te moramo prestati s prekomjernim izlovom ako planiramo nastaviti koristiti ribu u prehrani i izbjeći neželjene posljedice praznih mora, izjavio je u priopćenju za medije Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF Adriji.

Najveće stope potrošnje u Europskoj uniji imaju Portugal (55,3 kg), Španjolska (46,2 kg), Litva (44,7 kg), Francuska (34,4 kg) i Švedska (33,2 kg).

Iako su se neki riblji stokovi stabilizirali zahvaljujući akcijama europske Zajedničke ribarstvene politike, izlov je i dalje prevelik. Prema rezultatima Europske komisije, 41% procijenjenih ribljih stokova je prelovljeno, što doseže čak 88% ako promatramo samo Sredozemno more.

-Bez obzira na to kupujete li domaće ili uvezene proizvode iz ribarstva, uvijek birajte održive izvore. Tako ćete pomoći morima i oceanima te omogućiti oporavak ribljih stokova, poručio je Kanski. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Najslasniji burgeri u gradu
HAK Auto-klub Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra