Početna
Nedjelja, 21.Srpnja 2019 (15:55:32) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Viendel - Digitalni marketing

WWF: Europa sve brže ostaje bez ribe

EU, 09.07.2019. (10:22)
Foto: James Morgan
Foto: James Morgan

Europa je iskoristila sve domaće resurse ribe te do kraja godine ovisi u uvozu ribe, poručuju u priopćenju povodom današnjeg Dana ovisnosti o ribi iz Svjetskog fonda za prirodu Adria (WWF Adria).

Konzumacija ribe u Europi je veća od ulova i uzgoja u domaćim vodama, tako da više od polovine godišnje potražnje dolazi iz inozemstva. U zemljama s najvećom ovisnošću o uvozu ribe Dan ovisnosti o ribi dolazi ranije, a uspoređujući ovogodišnji europski Dan ovisnosti o ribi s onim iz 2000. godine, vidljivo je da se pomaknuo za mjesec dana unaprijed. Usporedno s onim od prije 30 godina, vidljivo je da je tada Europa imala dovoljno vlastite ribe do rujna ili listopada.

U prosjeku, svaki europski građanin godišnje konzumira 22,7 kilograma ribe. Građani Hrvatske konzumiraju manje ribe od prosjeka EU što nas stavlja na 17. mjesto s prosječnom godišnjom potrošnjom od 18.4 kilograma po glavi stanovnika. Hrvatska, uz Nizozemsku, Estoniju i Irsku ima dovoljno ribe za vlastitu potrošnju te se smatra autonomnom.

-Iako Hrvatska zadovoljava svoje domaće potrebe, situaciju moramo promatrati iz globalne perspektive. Mora i oceani pod velikim su pritiskom te moramo prestati s prekomjernim izlovom ako planiramo nastaviti koristiti ribu u prehrani i izbjeći neželjene posljedice praznih mora, izjavio je u priopćenju za medije Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i voditelj morskog programa u WWF Adriji.

Najveće stope potrošnje u Europskoj uniji imaju Portugal (55,3 kg), Španjolska (46,2 kg), Litva (44,7 kg), Francuska (34,4 kg) i Švedska (33,2 kg).

Iako su se neki riblji stokovi stabilizirali zahvaljujući akcijama europske Zajedničke ribarstvene politike, izlov je i dalje prevelik. Prema rezultatima Europske komisije, 41% procijenjenih ribljih stokova je prelovljeno, što doseže čak 88% ako promatramo samo Sredozemno more.

-Bez obzira na to kupujete li domaće ili uvezene proizvode iz ribarstva, uvijek birajte održive izvore. Tako ćete pomoći morima i oceanima te omogućiti oporavak ribljih stokova, poručio je Kanski. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
HAK Auto-klub Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore