Početna
Srijeda, 23.Listopada 2019 (19:13:41) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Crofish Poreč
Viendel - Digitalni marketing

Na par mjesta u Zagrebu pojavili su se ovi neobični jumbo plakati. Telegram je provjerio o čemu se radi

Hrvatska, 24.06.2019. (08:55)
(Izvor:Telegram)Link
Foto: Američki Institut
Foto: Američki Institut

Diljem Zagreba pojavili su se neobični plakati s porukom: “Izraz UHLJEB ne postoji u engleskom jeziku”. Pored natpisa stoji čovjek s glavom ljenivca, u poslovnom odijelu. Radi se o novoj kampanji Američkog Instituta, udruge i centra za promociju engleskog jezika i američke kulture kojem ovo nije prvi ovakav izlet, piše Telegram.

Možda se, naime, sjećate njihovih plakata iz 2017. godine sa slikom prve dame Amerike, Melanije Trump i porukom: “Zamislite kako daleko možete dogurati sa samo malo znanja engleskog”. Cijela stvar je završila navodnom prijetnjom tužbe, a Institut je u novu kampanju odlučio staviti uhljebe u fokus.

Korumpirano društvo teret je svima

“Svjedoci smo korumpiranog sustava koji je postao teret svima, te javnog sektora koji je toliko velik da ga je nemoguće održavati. Kao što znate, svake godine na listi najkorumpiranijih zemalja na svijetu, Hrvatska se približava vrhu svakim novim zaposlenjem iz interesa u javnom ali i privatnom sektoru. Nepotizma naravno ima svuda pa tako i na Zapadu, samo je manje zastupljen, postoje jasni anti-nepotism zakoni te zbog ‘uhljebljivanja’ ljudi masovno ne iseljavaju kao što je to slučaj u Hrvatskoj.

U posljednjem desetljeću uhljebi su postali svakodnevica i stvarnost, nešto što je postalo (i ostalo?) društveno prihvatljivo jer se ništa po tom pitanju ne poduzima, dapače postaje sve gore. I dalje se izmišljaju i namještaju radna mjesta za podobne, a sposobni i kvalificirani napuštaju zemlju”, objašnjava poruku s jumbo-plakata Maša Anišić Campbell, osnivačica Američkog Instituta u Zagrebu.

Ne postoji engleska izvedenica za uhljeb

“Inače, izraz uhljeb koji se u Hrvatskoj počeo masovno upotrebljavati posljednjih godina uistinu nema svoju izvedenicu na engleskom jeziku, što je zanimljiva činjenica. Time smo htjeli poručiti da se naši ljudi, koji sreću traže vani, s nekim apsurdima u zapadnom svijetu ipak neće morati boriti. No, svejedno će morati naučiti jezik, naročito ako žele napredovati i integrirati se u moderno društvo. Ruku na srce, uhljeba ima posvuda, samo sigurno ne u ovoj mjeri gdje to, uz ostale nepovoljne stvari u Hrvatskoj, ljude tjera na emigraciju. U našoj zemlji uhljebi su doslovno postali (i ostali) kulturološki fenomen”, dodaje Anišić Campbell.

Za svoje plakate Američki Institut zakupio je billboarde u neposrednoj blizini Gradskog poglavarstva, Općinskog suda u gradu Zagrebu, te u Novom Zagrebu na putu prema Poreznoj upravi. (Telegram)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Cafe bar Soggiorno
HAK Auto-klub Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina