Početna
Četvrtak, 18.Srpnja 2019 (11:56:16) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Poreč Open Air Festival 2019

Poreč: Misu i procesiju za Tijelovo prenosit će HRT

Poreština, 17.06.2019. (11:20)
Gordana Šušljik, Loris Peršurić i Milan Zgrablić na konferenciji za novinare
Gordana Šušljik, Loris Peršurić i Milan Zgrablić na konferenciji za novinare

Svečana misa za Tijelovo u Poreču održat će se u četvrtak, 20. lipnja u Eufrazijevoj bazilici, a nakon mise slijedi procesija ulicama grada. Misa i procesija će se direktno prenositi na HRT-u od 10 do 11:55, najavljeno je jutros na konferenciji za novinare u maloj gradskoj vijećnici.

-Ovaj je običaj star preko 600 godina, još otkakao je u 14. stoljeću papa Ivan XXII uspostavio blagdan Tijelova za cijelu katoličku zajednicu. U našoj katedrali smo kroz povijest neprekidno obilježavali Tijelovo, a na njoj su prisustvovali svi, neovisno o vjerskom opredjeljenju, jer je to manifestacija općeg dobra. Zato mi je jako drago da će ovog puta i HRT prenositi svečanost, rekao je porečki župnik Milan Zgrablić.

Misu će predvoditi porečko-pulski biskup Dražen Kutleša, a ceremonijari su vlč. Milan Zgrablić i vlč. Janez Barborič, župni vikar.

Procesija počinje u 11 sati. Prva postaja je na izlazu iz bazilike, prije ulaska u Eufrazijevu ulicu. Procesija zatim kreće Eleuterijevom ulicom i Decumanusom, a druga postaja je kod kule. Treća postaja je kod spomenika na Trgu slobode, a zadnja postaja i završni blagoslov je na platou ispred crkve Gospe od Anđela.

-Ponosim se time što smo domaćin ovakvog događaja i što ćemo proslavu blagdana Tijelova podići na višu raznu. Bit će prigodne pjesme uz limenu glazbu, a put procesije bit će dekoriran. Pozivam sve građane i goste da nam se pridruže, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić. (dp)

U slučaju nevremena i kiše procesija će se održati u atriju Eufrazijane. U procesiji će sudjelovati samo asistencija i prvopričesnici. Tri postaje će se održati u atriju na tri strane (sjever, zapad i jug), a četvrta postaja i zaključak na oltaru katedrale. Limena glazba pratit će procesiju u atriju.



Mobilna verzija članka

Oglasi

Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Pogrebne usluge Silentium
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Izaberite novu Corollu prema vašim potrebama.