Početna
Četvrtak, 14.Studenog 2019 (07:24:31) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Crofish Poreč

Hrana nije otpad

Istra, 16.06.2019. (21:29)

U organizaciji Grada Umaga, 13. lipnja održana je akcija osvješćivanja građana o količini hrane koju bacamo. Građani su imali prilike vidjeti koliko to hrane godišnje baci jedna osoba i nemalo su se začudili kad su vidjeli 50 kg raznoraznih namirnica poslaganih na hrpu.

Prema podacima Europske komisije, u Hrvatskoj se godišnje baci 380 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane od čega oko 53% otpada na kućanstva.

Aktivist, doktor fizike i samouki kuhar Goran Zgrablić pomogao je Udruzi Zelena Istra organizirati pokaznu radionicu kuhanja s namirnicama koje se obično bacaju. Radili su njoke od starog kruha s varivom od „povrća s dna frižidera” te arancine od zaostale riže koje su punili svim onim sitnicama koje tjednima ostaju na policama hladnjaka.

Građani su se mogli informirati i putem letaka, saznati kako planirati kupnju, tumačiti oznake na hrani, skladištiti namirnice, iskoristiti ostatke... Mogli su vidjeti i prikaz "pravilno" složenog hladnjaka te se slikati s kuharskom kapom i pregačom te objaviti sliku s oznakom #foodnotwase te se na taj način priključiti globalnom pokretu koji osvješćuje građane da hrana nije otpad.

Rasipanje hrane, odnosno odbacivanje hrane koja se još uvijek može iskoristiti, aktualna je i prioritetna tema u Europi i svijetu. U proizvodnji, distribuciji i skladištenju hrane iskorištavaju se prirodni resursi, a često se proizvode i negativni utjecaji na okoliš. Sprečavanje nastanka otpada od hrane važno je i sa socijalnog gledišta – puno hrane se nepotrebno baca, a postoje milijuni ljudi koji je nemaju dovoljno.

Preostala hrana iskoristit će se na besplatnoj radionici kuhanja od ostataka hrane 14. lipnja u prostorima Turističke zajednice Brtonigla.

Projekt „Voli Umag, izdvoji s(v)e!” u suradnji s komunalnim poduzećem 6. maj i udrugom Zelena Istra sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda u iznosu od 499.983,09 kuna dok je ukupna procijenjena vrijednost projekta 641.713,66 kuna. (dp)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore