Početna
Subota, 23.Studenog 2019 (02:28:32) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Crofish Poreč
Istarski supermarketi - aktualni akcijski katalog

Kaštel: U strahu od navale kamiona

Istra, 13.06.2019. (15:16)

Stanovnici područja uz granični prijelaz Kaštel kod Buja strahuju od gužvi i opasnosti koje bi im mogla donijeti nova uredba slovenske Vlade o prometu kamiona, a koja je na snagu stupila 1. lipnja.

Podsjetimo, od početka mjeseca kamioni nosivosti veće od 7,5 tona smiju ulaziti u Sloveniju samo preko graničnih prijelaza Kaštel, Macelj i Bregana. Iako je nakana Slovenaca bila povećati sigurnost prometa i lokalnih cesta usmjeravanjem kamiona na autoceste, što je pozdravilo i hrvatsko ministarstvo prometa, istarski granični prijelaz i stanovnici lokalnog područja mogli bi u novoj shemi podnijeti veliki teret.

Kaštel nije izravno spojen na autocestu ni s hrvatske ni sa slovenske strane. Dodatni pritisak kamiona na uske lokalne prometnice mogao bi pojačati ionako velike gužve, i donijeti nove opasnosti.

Vozači kamiona iz Dalmacije i Primorja mogli bi zakrčiti Kaštel, jer su im druga dva dopuštena prijelaza predaleko. Po nekim informacijama, riječ je o moguće doista velikom broju  kamiona koji će u Sloveniju ulaziti preko graničnog prijelaza u Istri.

Strahuje se i od još većih zastoja u ljetnim mjesecima, kada je prijelaz Kaštel iznimno opterećen kao glavni automobilski pravac za turiste koji putuju u Istru, a kolone vozila su ponekad duge i više kilometara.

Uz sve to, javlja se i zabrinutost zbog lošeg stanja mosta na Dragonji, kojim moraju proći sva vozila koja ovim pravcem ulaze u Sloveniju. Neki sumnjaju da derutni most neće moći podnijeti dodatno opterećenje kamiona.

U 2016. je kroz Kaštel prošlo oko 105 tisuća teretnih vozila, u 2017. ih je evidentirano 107 tisuća, a u 2018. gotovo 116 tisuća. Do 10. lipnja ove godine kroz istarski su granični prijelaz u Sloveniju ušle 54 tisuće teretnih vozila.

Prema pisanju Glasa Istre, gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin drži da će novi režim donijeti niz teškoća na lokalnom području, koje će se posebno osjetiti u špici turističke sezone. Od ministra će zatražiti hitnu sanaciju mosta na Dragonji. Index je pak nedavno izvijestio i o nezadovoljstvu Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika slovenskom uredbom.

Vozačima na ovom pravcu savjetujemo povećani oprez. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Pogrebne usluge Silentium
Nova Corolla Hybrid
Frigoservis Šime - klima uređaji