Početna
Ponedjeljak, 25.Svibnja 2020 (04:17:15) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Mobilna pleksiglas pregrada, samostojeća barijera od pleksiglasa, Poreč
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Od sljedeće godine pojačani nadzor brzine na autocestama

Hrvatska, 12.06.2019. (19:00)
Arhiva
Arhiva

Prošlog tjedna puno se pričalo o novim kamerama za nadzor brzine na hrvatskim prometnicma, a sada doznajmo da će u cijelu priču od sljedeće godine biti uključene i autoceste. Iz HAC-a doznajemo da je u pripremi veliki projekt uvođenja nadzora brzine na autocestama kojima oni upravljaju, piše Autonet.

Do sada se brzinu vožnje na autocestama u pravilu nadziralo putem tzv. presretača i povremeno policijskim Multanova uređajima (na nadvožnjacima i sl.)

No, to će se promijeniti projektom osmišljenim sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011.-2020. godine. U HAC-u žele podržati napore MUP-a u kontroli i nadzoru brzina na autocestama s jednim jedinim ciljem: povećanjem sigurnosti prometa.

Tako će se ubuduće brzina kretanja nadzirati na tri načina. Prvi je postavljanje fiksnih kamera, koje će brzinu mjeriti radarskom ili laserskom tehnologijom, na posebnim lokacijama, prvenstveno na ulazima u tunele, na mostovima ili vijaduktima. Drugi je način mjerenje prosječne brzine na određenoj dionici autoceste, što zapravo znači da će kamere biti postavljene na početku i na kraju određene dionice. Treći način nadzora brzine bit će primjenjivan na mjestima na kojima se privremeno obavljaju radovi. To bi trebalo značiti da će postojati prenosive kamere koje će se postavljati na tim mjestima.

Lokacije pod nadzorom brzine bit će obilježene prometnim znakovima koji će upozoravati korisnike autoceste na kontrolu brzine. Time, poručuju iz HAC-a, žele postići pravodobno upozorenje i time povećanje sigurnosti u prometu, jer primarna namjera ovog sustava nije kažnjavanje.

Primjena novog sustava nadzora brzine na hrvatskim autocestama je planirana u sljedećoj godini, a Hrvatske autoceste namjeravaju projekt prijaviti i za EU sufinanciranje. Sankcioniranje prekršitelja je, napominju iz HAC-a, u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova. (Autonet)Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
HAK Auto-klub Poreč
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom