Početna
Četvrtak, 28.Svibnja 2020 (02:34:30) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
Virtualna učionica POUP-a

Crtica iz Batvači: Plati ulaz u crkvu - prodavaču rakije?

Istra, 11.06.2019. (08:10)
Crkvica Sv. Foške
Crkvica Sv. Foške

Crkva Sv. Foške pored Batvači nedaleko od Peroja dobro je poznata u Istri. Pripisuju joj mistična i ljekovita svojstva; spomenik je rane romanike sa znamenitom freskom Uzašašća iz 12. st. Posjećuje je sve više ljudi.

Neugodno sam se iznenadio kad su me nedavno na pragu Sv. Foške pomalo grubo opomenuli da se ulaz plaća 20 kuna po osobi. No, nisam to saznao od župnika, niti sam mogao pročitati iz službene obavijesti ili cjenika. O tome me obavijestio nepoznati čovjek koji je pored crkve parkirao stari Renault i postavio štand s medom, sirom i rakijom.

Već sam bio na pragu crkve, kada me zaskočio i rekao da se ulaz plaća. Zatečen takvim pristupom, odbio sam platiti, čime nije bio zadovoljan. Neko vrijeme se zadržao u crkvici i nezadovoljno mrmljao, dok sam sa suprugom razgledavao spomenik. Nakon toga je izašao i vratio se do štanda te nam se više nije obraćao.

Kasnije smo ustanovili da je na vrata crkve doista nalijepljena obavijest o tome da se ulaz plaća. Nezgrapno sročena i pisana rukom, ne sadrži potpis ni pečat, kao ni naziv ustanove ili tijela nadležnog za naplatu. Nismo uočili ni blagajnu, ni blok s računima, ni ulaznice, ni brošure - sve ono što obično viđamo kraj kulturnih spomenika u kojima se ulaznice profesionalno i transparentno naplaćuju.

Vjerujem kako ne priliči da se jedan važan kulturni spomenik svede na sumnjivo naplaćivanje ulaza i prodaju hrane i pića na improviziranom štandu. Valjalo bi da, ako se ulaz naplaćuje, proces bude transparentan i jasan, i profesionalno vođen. Tako da kada sljedeći put posjetim Sv. Fošku, u cijenu budu uključeni stručni vodiči i promo materijal sa zanimljivostima iz povijesti Sv. Foške, a ne sir i rakija. Tada ću rado platiti. (dp)

Biskupija za sada bez komentara

O događaju smo obavijestili Porečko-pulsku biskupiju, zamolivši za očitovanje. Do zaključenja teksta nismo primili odgovor.

Fotografije

Prodaja sira i rakije pred crkvom


Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra