Početna
Utorak, 26.Svibnja 2020 (04:25:59) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
Virtualna učionica POUP-a

Tjedna ponuda Pučkog otvorenog učilišta Poreč

Kultura, 10.06.2019. (13:21)

Likovna djelatnost

četvrtak, 13.06. u 20.00
predstavljanje fotomonografije Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina

foaje kazališta

Fotomonografija je autorski rad fotografa Hrvoja Polana, pisca Viktora Ivančića i novinara Nemanje Stjepanovića. Knjiga kroz tri zasebne autorske cjeline govori o iznimnoj važnosti očuvanja prostora kulture kao prostora slobode. Uzimajući za polazište domove kulture i objekte kulturne namjene koji su tijekom ratova devedesetih pretvoreni u logore i mučilišta, ova knjiga sinergijom snažnih kreativnih izraza i faktografskom sastavnicom poziva na promišljanje o odnosu konstrukta nacionalne kulture i nacionalno motiviranog ratnog nasilja.

Na promociji govore Viktor Ivančić, novinar i pisac, i Nataša Govedarica, dramaturginja i ravnateljica beogradskog forumZFD-a (izdavač knjige Iza sedam logora). Promocija knjige prethodi godišnjoj skupnoj izložbi suvremene umjetnosti Annale te se tematski na nju nadovezuje.

Ulaz slobodan.

četvrtak, 13.06. u 21.00
59. Annale: Da nam živi, živi rat

Istarska sabornica
otvorenje izložbe
trajanje izložbe: do 15.09.2019.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00-12.00 i 17.00-22.00, osim nedjeljom i blagdanima

Porečki Annale najstarija je hrvatska skupna likovna izložba suvremene umjetnosti koja se neprekidno održava od 1961. godine. Annale prikazuje stanje suvremene likovne umjetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni te je tematskog karaktera.

Ovogodišnji izbornik, Siniša Labrović, 59. porečki Annale zamislio je kao slavlje života u ratu u svim njegovim vremenskim izvedenicama. Kako se sjećamo života u Jugoslaviji, objašnjava Labrović, niti Jugoslavija nije bila imuna na militarizam i glorifikaciju rata. U Jugoslaviji se slavio Drugi svjetski rat, a život je organiziran kao postratno stanje. Zatim su uslijedili ratovi od 1991. do 1999., u kojima su sudjelovale sve jugoslavenske federalne sastavnice, osim Makedonije. Nakon toga svi opet živimo u postratnom stanju, a radi li se, u stvari, o predratnom stanju, to ćemo tek vidjeti. Može se i reći da kod nas vrijedi da je politika nastavak rata drugim sredstvima.

na izložbi izlažu: Aernout Mik, Baran Çağinli, Zev Asher, Andreja Kulunčić, Antun Maračić, Pavo Urban, Ivan Faktor, Armina Pilav i Ana Dana Beroš, Lana Čmajčanin i Igor Grubić, Ibro Hasanović, Adela Jušić, Driton Hajredini, Alban Muja, Dejan Kaludjerović, ŠKART: Đorđe Balmazović i Dragan Protić + Žene u crnom + Saša, Marko Marković, Hrvoje Polan, Slaven Tolj, Nermin Duraković.

U Maloj galeriji otvorena je izložba slika Hommage prostoru Zorana Šimunovića.

Narodni trg 1
trajanje izložbe: do 15. 6. 2019.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 21.00.
Nedjeljom i blagdanima zatvoreno.

Svakidašnji dekorativni i uporabni predmeti pozirali su slikaru Zoranu Šimunoviću u dekonstruiranju prostora njegova doma i istodobnom konstruiranju komadića njegova likovnog univerzuma.

U galeriji Zuccato otvorena je izložba ilustracija Oblikovanje imaginacije Maje Kastelic, Milanke Fabijančič i Hane Stupice.

Decumanus 34
trajanje izložbe: do 15. 6. 2019.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 20.00
Nedjeljom i blagdanima zatvoreno.

Vodeće slovenske ilustratorice mlađe generacije i nagrađivane autorice svojim su radom obilježile dječju književnu produkciju i već su nakon izlaska s akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani zaplijenile pažnju javnosti brojnim prestižnim nagradama i priznanjima.

Kino

četvrtak, 13.06., petak, 14.06. i subota, 15.06. u 21.00
X-men: Dark Phoenix

izvorno ime: Dark Phoenix
redatelj: Simon Kinberg
žanr: akcija, avantura, znanstvena fantastika
uloge: Sophie Turner, Jennifer Lawrence, James McAvoy
trajanje: 114 minuta

U novom se nastavku mutanti suočavaju s njihovim najnevjerojatnijim i najmoćnijim neprijateljem – jednom od njih, Jean Gray. Tijekom spasilačke misije u svemiru Jean je gotovo ubijena kada je pogođena tajanstvenom kozmičkom silom. Kada se vrati kući, ta je sila učini još moćnijom, ali postaje i nestabilnijom. U borbi s novom silom Jean oslobađa moći koje ne može kontrolirati i razumjeti. Budući da je Jean izvan kontrole, povrijedit će one koje najviše voli te uništiti sve veze koje mutante drže zajedno. Sada, kada im se obitelj raspala, morat će naći način da se ponovno ujedine – ne samo kako bi spasili Jean, već i da spase planet od izvanzemaljaca koji žele zavladati galaksijom.

petak, 14.06. i subota, 15.06. u 19.00
Prevarantice

izvorno ime: The Hustle
redatelj: Chris Addison
žanr: komedija
uloge: Anne Hathaway, Rebel Wilson, Alex Sharp, Ingrid Oliver
trajanje: 94 minute

Anne Hathaway i Rebel Wilson su prevarantice, jedna vara na sitno, druga je vrhunska varalica ozbiljnih klijenata. Ovaj je film nova verzija komedije iz 1988. godine "Dirty Rotten Scoundrels" u kojemu se dvojica vrhunskih prevaranata natječu koji će bolje prevariti svoju žrtvu.

Rezervacija mjesta i kupovina ulaznica: bit.ly/RezervirajOnline.Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno