Početna
Nedjelja, 31.Svibnja 2020 (12:57:31) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
Virtualna učionica POUP-a

aMORE festival završio pod mikroskopom

Zanimljivosti, 10.06.2019. (08:20)

Porečki dio trećeg izdanja aMORE festivala zatvoren je kreativnom radionicom morske biologije u suradnji s Centrom za invazivne vrste Poreč i akcijom čišćenja podmorja u suradnji s ronilačkim centrom Zeus Faber.

S ljetom, stigle su i kreativne radionice morske biologije za djecu. Pod stručnim vodstvom Barbare Sladonja, Mirele Uzelac i Danijele Poljuha iz Centra za invazivne vrste Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč te studenta bioloških znanosti Tima Webera sa Sveučilišta Westminster (UK), polaznici i polaznice sastavili su svoj Foldscope - prijenosni vodootporni papirnati mikroskop koji ima mogućnost uvećavanja do 140 puta. Radionica je organizirana u Osnovnoj školi Tar-Vabriga te na Lanterni u prostoru ronilačkog centra Zeus Faber.

Djeca su pod uvećanjem proučavala vodene preparate, sediment te biljne i životinjske strukture. Korištenjem ovog mikroskopa postali su članovi online platforme Microcosmos za razmjenu ideja, znanja, primjera dobre prakse i poznanstava srodnih struka. Svi sudionici radionice s velikim su zanimanjem slušali upute i vješto sastavili svoj prvi vlastiti mikroskop od papira.

Šetnjom do obližnjeg grebena djeca su naučila kako izgledaju najčešće biljne i životinjske vrste žive u Jadranu: morsku salatu (Ulvu sp.), mediteransku dagnju (Mytilus galloprovincialis), priljepka (Patella sp.), ogrca (Monodonta turbinata), mnogočetinaše cjevaše, rakove brambuljke (Chthamalus stellatus), kozice (Palaemon elegans), grmalja (Eriphia verrucosa) i mnoge druge česte vrste. S obzirom na veliki interes za radionice morske biologije, Centar za invazivne vrste održati će se ovo ljeto još tri slične.

U isto vrijeme, ronioci Zeus Faber ronilačkog centra zaronili su kako bi eko akcijom čišćenja ukazali na veliki problem otpada u morima te djeci pokazali što se sve može naći u moru, kamo ne pripada. Bilo je tu svega: odbačenih staklenih i plastičnih boca, starih konopa, igračaka i obuće.

Nakon kraće stanke, aMORE festival nastavlja svoju plovidbu 27. kolovoza u Puli gdje u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre prostor nekadašnje vodospreme pretvara u multimedijalni akvarij podvodnih zvukova. Projekt pod nazivom NOISE AQUARIUM, umjetnice Victorie Vesne i multidisciplinarnog tima iz Austrije i SAD-a, posjetitelje uranja u nevidljivi, ali veliki problem mora i oceana – buku! (dp)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji