Početna
Petak, 23.Kolovoza 2019 (16:30:55) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Povratak u školu

aMORE festival završio pod mikroskopom

Zanimljivosti, 10.06.2019. (08:20)

Porečki dio trećeg izdanja aMORE festivala zatvoren je kreativnom radionicom morske biologije u suradnji s Centrom za invazivne vrste Poreč i akcijom čišćenja podmorja u suradnji s ronilačkim centrom Zeus Faber.

S ljetom, stigle su i kreativne radionice morske biologije za djecu. Pod stručnim vodstvom Barbare Sladonja, Mirele Uzelac i Danijele Poljuha iz Centra za invazivne vrste Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč te studenta bioloških znanosti Tima Webera sa Sveučilišta Westminster (UK), polaznici i polaznice sastavili su svoj Foldscope - prijenosni vodootporni papirnati mikroskop koji ima mogućnost uvećavanja do 140 puta. Radionica je organizirana u Osnovnoj školi Tar-Vabriga te na Lanterni u prostoru ronilačkog centra Zeus Faber.

Djeca su pod uvećanjem proučavala vodene preparate, sediment te biljne i životinjske strukture. Korištenjem ovog mikroskopa postali su članovi online platforme Microcosmos za razmjenu ideja, znanja, primjera dobre prakse i poznanstava srodnih struka. Svi sudionici radionice s velikim su zanimanjem slušali upute i vješto sastavili svoj prvi vlastiti mikroskop od papira.

Šetnjom do obližnjeg grebena djeca su naučila kako izgledaju najčešće biljne i životinjske vrste žive u Jadranu: morsku salatu (Ulvu sp.), mediteransku dagnju (Mytilus galloprovincialis), priljepka (Patella sp.), ogrca (Monodonta turbinata), mnogočetinaše cjevaše, rakove brambuljke (Chthamalus stellatus), kozice (Palaemon elegans), grmalja (Eriphia verrucosa) i mnoge druge česte vrste. S obzirom na veliki interes za radionice morske biologije, Centar za invazivne vrste održati će se ovo ljeto još tri slične.

U isto vrijeme, ronioci Zeus Faber ronilačkog centra zaronili su kako bi eko akcijom čišćenja ukazali na veliki problem otpada u morima te djeci pokazali što se sve može naći u moru, kamo ne pripada. Bilo je tu svega: odbačenih staklenih i plastičnih boca, starih konopa, igračaka i obuće.

Nakon kraće stanke, aMORE festival nastavlja svoju plovidbu 27. kolovoza u Puli gdje u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre prostor nekadašnje vodospreme pretvara u multimedijalni akvarij podvodnih zvukova. Projekt pod nazivom NOISE AQUARIUM, umjetnice Victorie Vesne i multidisciplinarnog tima iz Austrije i SAD-a, posjetitelje uranja u nevidljivi, ali veliki problem mora i oceana – buku! (dp)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Vruće ljetne ponude
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6