Početna
Ponedjeljak, 25.Svibnja 2020 (05:58:47) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Mobilna pleksiglas pregrada, samostojeća barijera od pleksiglasa, Poreč
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Chrome i adblockeri – samo za poslovne korisnike

Tehnologija/znanost, 03.06.2019. (07:38)
(Izvor:Bug Online)Link

Početkom godine unutar projekta Chromium bio se pojavio Manifest V3, dokument u kojem su navedene sve promjene planirane za ugradnju u Googleov internetski preglednik Chrome. Kao najznačajnija i najkontroverznija promjena tada je izdvojen prelazak s "webRequest" API-ja na novi "declarativeNetRequest" API, što za developere nekoliko popularnih ekstenzija za blokiranje oglasa znači – prestanak podrške.

Googleovci su ovu promjenu najavili pričom da bi ona trebala korisnicima omogućiti bolju kontrolu nad Chromeovim dodacima, ali nisu se pretjerano bavili kritikama koje su stizale od vlasnika dodataka za blokiranje oglasa. Ovoga je tjedna sporni Manifest V3 dobio i svoju službenu inačicu, a u njoj nema baš dobrih vijesti za adblockere i njihove korisnike.

U finalnoj verziji ovog dokumenta i dalje stoji kako će "webRequest" API biti ugašen, a s njime će "pasti" i uBlock Origin i nekoliko drugih rješenja za eliminiranje oglasa na web stranicama. U Googleu i dalje tvrde da će se adblockeri moći prilagoditi novom načinu rada te da će u budućnosti raditi brže i sigurnije.

No, ekipa koja radi na projektu Chromium očito je poslušala barem neke kritičare, pa su odlučili da će u Chromeu za poslovne (Enterprise) korisnike podrška za "webRequest" API ostati funkcionalna. Drugim riječima, oni koji plaćaju Googleu za korištenje njihovog softvera moći će blokirati oglase kako god žele, dok će svi ostali, tj. oko 2 milijarde korisnika u svijetu, morati pristati na određene ustupke i – posredno – financirati Google gledanjem oglasa na internetskim stranicama.

Cijela saga oko adblockera u Chromeu i dalje nije završena, a posljednja informacija iz Googlea je na tragu "pomirenja" s developerima adblockera. Poručili su kako će podržavati njihov rad i razvoj, te da aktivno surađuju s njima kako bi razvili efikasan i ka privatnosti orijentiran sustav blokiranja sadržaja u skladu s novim pravilima.Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Porsche Istra
Frigoservis Šime - klima uređaji