Početna
Ponedjeljak, 19.Kolovoza 2019 (23:39:51) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Porečki delfin 2019.

Spašavanje života u Istri diskriminira Metković!?

Hrvatska, 30.05.2019. (14:11)
(Izvor:Večernji list online)Link
Milan Kujundžić
Milan Kujundžić

Pod nevjerojatnim obrazloženjem da bi financijska podrška pilot-projektu spašavanja hitnih pacijenata iz sjeverozapadnog dijela Istre (područje Umaga do Poreča i Buzeta) u slovenskoj bolnici u Izoli dovela do diskriminacije pacijenata u ostalim pograničnim hrvatskim područjima, ponajprije Metkoviću ili Pločama, ministar zdravstva Kujundžić odbio je financirati projekt u kojem sudjeluje Zavod za hitnu medicinu Istarske županije i kojim bi se godišnje spasilo 50 do 70 životno ugroženih pacijenata za čije je medicinsko zbrinjavanje presudna brzina dolaska u bolnicu, piše Iva Puljić Šego u Večernjem listu.

Partner u odbijenom projektu

Večernji list u posjedu je te odbijenice Ministarstva i HZZO-a, no apsurd je to veći jer je u tom europskom projektu Emergency EuroRegion, koji je pokrenula Opća bolnica Izola i u sklopu kojeg je već nabavljen reanimobil vrijedan 160.000 eura, Ministarstvo zdravstva jedan od partnera. Taj je projekt javnosti predstavljen 3. travnja u Umagu, kada ga je državni tajnik uime Ministarstva zdravstva podržao i pohvalio, da bi se nakon više od mjesec dana, kažu Večernjakovi izvori, ministar Kujundžić predomislio i odbio financiranje liječenja istarskih pacijenata u bolnici u Izoli na teret HZZO-a. Time se gubi i 260.000 eura iz fondova EU.

Budući da na području sjeverozapadne Istre do prve bolnice u Hrvatskoj koja radi PCI (perkutanu koronarnu intervenciju), a to je KBC Rijeka, ima 130 km bez autoceste (što je 100 minuta vožnje), a do OB Pula (mogućnost trombolize i zbrinjavanja politraume) udaljenost je 90 km (što je 60 minuta samo transporta), hitni pacijenti s moždanim i srčanim udarom te politraumama ne mogu biti zbrinuti unutar zlatnog sata, što je od presudne važnosti. Kada bi se ti pacijenti transportirali u OB Izola, do koje je potrebno tek 10-20 minuta vožnje, imali bi daleko veće šanse za spašavanje života i manje posljedice bolesti, ali i jednaku zdravstvenu zaštitu kakvu bi po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti trebali imati svi stanovnici RH, ali i stanovnici EU prema Direktivi o primjeni prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj skrbi. Upravo zato je projekt i odobrio EU.

Nastavite čitati ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Vruće ljetne ponude
HAK Auto-klub Poreč