Početna
Ponedjeljak, 25.Svibnja 2020 (06:08:31) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Mobilna pleksiglas pregrada, samostojeća barijera od pleksiglasa, Poreč
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Koliko vam ‘opraštaju’ fiksne prometne kamere za mjerenje brzine?

Zanimljivosti, 27.05.2019. (08:49)
(Izvor:Revija HAK)Link
Foto: HAK
Foto: HAK

Kolika je tolerancija fiksnih kamera za mjerenje brzine na našim prometnicama? To je pitanje koje mnoge vozače zanima, evo odgovora iz Ministarstva unutarnjih poslova. 

– Ovisno o propisanoj, odnosno ograničenoj brzini na određenoj dionici ceste, policijski službenici policijske postaje podešavaju vrijednost brzine od koje će se fotografirati/snimati vozila koja se kreću istom ili većom brzinom od one zadane u uređaju. 

Najveće dopuštene mjerne pogreške mjerila brzine ne smiju biti veće od ± 3 km/h za brzine do 100 km/h, a iznad te brzine ne smiju biti veće od ± 3 %. Sigurnosna razlika kod mjerenja brzine za brzine do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10 % izmjerene brzine. Navedeni mjeriteljski zahtjevi propisani su Pravilnikom o mjeriteljskim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnome prometu („Narodne novine“, broj: 38/2001, 43/2001, 19/2002). 

Kod procesuiranja prometnih prekršaja nepropisne/nedopuštene brzine mjerodavna je ona brzina koja se dobije tako da se od izmjerene vrijednosti brzine u uređaju odbije vrijednost sigurnosne razlike, kako bi se učinio ispravak zbog pogreške mjerila brzine odnosno mjerne metode.

Sustav je sličan u mnogim europskim državama. U Velikoj Britaniji su kamere prilagođene na 10% + 3 km/h pri svim brzinama pa tako i na onima nižim od 100 km/h. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama definirano je da se kažnjava brzina do 10 km/h veća od ograničenja u naseljenim mjestima, a na cestama izvan naselja kažanjava se brzina veća od 10 do 30 km/h. Dakle, na cestama izvan naselja treba sigurnosnoj razlici kamera dodati i brzinu veću od ograničenja do 10 km/h. Podsjetimo, ove godine MUP planira aktivirati novih 59 kamera na 122 lokacije u Hrvatskoj. Dakle, bez obzira na kamere, poštujte ograničenja brzine i prometne propise. (HAK)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Porsche Istra
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji