Početna
Četvrtak, 27.Lipnja 2019 (09:19:06) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Mueller - posjetite nas u Galeriji Poreč
Rise Up Poreč - Poreč Music Festival

Pješačenjem od Sv. Ivana od Šterna do sela Anžići obilježen Međunarodni dan muzeja

Poreština, 20.05.2019. (17:29)

Pješačenjem od Sv. Ivana od Šterne do ostataka crkve sv. Agneze, nedaleko sela Anžići, tridesetak pješaka u društvu porečkih muzealaca obilježilo je Međunarodni dan muzeja, ove godine posvećen temi „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“.

Uz stručno vodstvo kustosa prof. Gaetana Benčića i ravnateljice muzeja dr. sc. Elene Uljančić šetači su dobili brojne informacije o povijesnim događajima, osobama i lokalitetima značajnim za ovo područje te se upoznali s prirodnim i kulturno-povijesnim znamenitostima ovog dijela Poreštine.

U Sv. Ivanu od Šterne obišli su crkvu sv. Ivana Krstitelja, posjetili kaštel obitelji Polesini, jedno od najreprezentativnijih zdanja klasicističke arhitekture u Istri, te prošetali nekadašnjim posjedima jedne od najvažnijih obitelji u povijesti istarskog poluotoka.

Razgledali su i ostatke ranokršćanske crkve iz sredine 6. stoljeća u blizini sela Anžići, koju je 1972. prvi istražio dr. Ante Šonje, nekadašnji ravnatelj porečkog muzeja.

Arheološka istraživanja pokazala su zanimljive poveznice s porečkom biskupskom palačom, što se tiče tlocrta, ali i podudarnosti u korištenju materijala. O Šonjinim arheološkim istraživanjima, ali i odnosu mještana prema ovom lokalitetu, okupljenima je posvjedočio i 85-godišnji Josip Fabac iz obližnjih Fabci.

Unatoč nestabilnim vremenskim uvjetima, pješačenje je uspješno odrađeno, uz zakusku za sve sudionike. (dp)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!