Početna
Ponedjeljak, 6.Srpnja 2020 (00:32:38) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Održan info dan projekta Inherit

Poreština, 16.05.2019. (21:50)

Institut za poljoprivredu i turizam jučer je održao info dan projekta Inherit (Održive turističke strategije za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine mediteranske obale i priobalja). Info dan održao se u prostorijama Instituta u Poreču, a cilj je bio okupiti ključne dionike i predstaviti dosadašnje rezultate projekta.

Naglasila se važnost umrežavanja s tijelima javne vlasti, pravnim osobama turističkog sektora, ostalim pružateljima usluga u turizmu, javnim ustanovama parkova prirode i nacionalnih parkova te udrugama za zaštitu okoliša i prirodne baštine, kao jednog od ključnih čimbenika za istraživanje i razvoj novih, konkurentnijih metoda, pristupa i u konačnici, rješenja u očuvanju i valorizaciji prirodne baštine u Hrvatskoj.

Dr.sc. Ana Težak Damijanić, dr.sc. Barbara Sladonja i Marija Pičuljan, mag.oec, javnosti su predstavile projekt te dale prikaz glavnih rezultata s kojima je zaključen prvi modul, a koji će biti od iznimne važnosti u aktivnostima drugog modula, odnosno u testiranju zajedničkih "alata" prilagođenih MED (mediteranskim destinacijskim) specifičnostima. Navedeni alati će se iskoristiti za kreiranje izgradnje mehanizma za formiranje tzv. Inheritura lokacija, koji će biti ključan za integraciju turističkih aktivnosti u poboljšane kontrolne aktivnosti na zaštiti  prirodnih resursa svih država partnera.

Uz predstavnice Instituta za poljoprivredu i turizam, dr.sc. Nediljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, predstavio je primjere dobre prakse očuvanja i valorizacije prirodne baštine u Istri kroz suradnju lokalne administracije, znanstvene zajednice i stanovništva.

Edukativni dio info dana projekta održao se u srednjoj školi Mate Balote u Poreču. Učenici 2. i 3. razreda sudjelovali su u kvizu na temu prirodne baštine i važnosti očuvanja prirodne baštine u Istri i na Mediteranu.

Dr.sc. Ivana Šola na Institutu za poljoprivredu i turizam održala je interdisciplinarnu radionicu "Od majčine dušice do sapuna - očuvana bogatstva prirode u funkciji uravnotežene turističke ponude", što predstavlja vrijedan primjer koegzistencije turizma i prirodne baštine na mikro razini. (kb)

O projektu Inherit

Inherit je Interreg Med projekt, koji se provodi u Hrvatskoj s nositeljima provedbe Institutom za poljoprivredu i turizam i Ministarstvom turizma Republike Hrvatske. Tematika projekta Inherit podupire politiku održivog turizma povezanog s ublažavanjem pritisaka turističkih aktivnosti na područja prirodne baštine obalnih i priobalnih područja Mediterana. Projekt ima za cilj očuvati i valorizirati nedovoljno iskorištena područja prirodne baštine obalnih i priobalnih područja Hrvatske.

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Cafe bar Soggiorno
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Scan4menu Poreč