Početna
Srijeda, 8.Srpnja 2020 (13:37:07) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Porečka opozicija: Nad nama se provodi političko nasilje; Jakus: to je politički performans

Poreština, 16.05.2019. (17:18)
Oporbenjaci sazvali pressicu: Emanuel Rudan, Goran Gašparac, Maurizio Zennaro, Dražen Prgić i Slavko Fornažar
Oporbenjaci sazvali pressicu: Emanuel Rudan, Goran Gašparac, Maurizio Zennaro, Dražen Prgić i Slavko Fornažar

Teške riječi na račun IDS-ove gradske vlasti izrekla je danas porečka oporba na zajedničkoj konferenciji za novinare koju su, ističu, sazvali kako bi upozorili na bezobrazluk i političko nasilje koje nad njima provodi gradska vlast. Događa se to, kažu, kada potegnu pitanja novog cjenika zbrinjavanja otpada i najavljenog smanjenja alokacije iz EU fondova za veliki projekt javne kanalizacije, u kojem bi lokalna sredina mogla ostati bez 54 milijuna kuna.

U više su navrata ponovili da pojedina mjesta u porečkoj (i istarskoj) lokalnoj samoupravi odnosno gradskim tvrtkama drže - kriminalci.

-Na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća prekinut sam dok sam obrazlagao zašto predlažem gradonačelniku da pozove DORH i USKOK da ispitaju zakonitost poslovanja komunalnog poduzeća Usluge. Međutim, naši istupi su za predsjednika Gradskog vijeća Adrijana Jakusa vrijeđanje i omalovažavanje, rekao je nezavisni Maurizio Zennaro.

Smatra i da je Jakus odgovoran za nemogućnost praćenja sjednice uživo putem video-linka, za što je dano “izmišljeno i djetinjasto” objašnjenje da je došlo do tehničkih problema.

Gašparac: Odgovori i dalje ne stižu

SDP-ov Goran Gašparac zamjera IDS-u negativan odnos prema oporbenim vijećnicima kad god govore stvari koje smetaju gradskoj vlasti.

-Prekinut sam kad sam na vijeću rekao da je gradonačelnik lagao o tome da nije bio član povjerenstva za javnu nabavu u projektu odvodnje. Osim toga, nedavno sam tražio da mi dostave dokumentaciju Europske komisije vezanu uz najavljeno smanjenje sufinanciranja projekta odvodnje. Nisam dobio nikakav odgovor, iako propisi nalažu da se u roku od tri dana odgovori, ili da se obrazloži zašto odgovor nije moguće dati. Međutim, ja nisam dobio ni odgovor ni obrazloženje, iznio je Gašparac.

Vijećnik Slavko Fornažar iz HNS-a osvrnuo se na problem zbrinjavanja otpada. Novi sustav je, smatra, krivo postavljen.

-Davanje popusta na odvoz otpada od 20 posto umirovljenicima očiti je dokaz da je grad pogriješio te da će one društvene skupine koje su bliže vlasti ostvariti društvenu korist, a svi ostali će platiti račun, rekao je Fornažar.

Emanuel Rudan, član Živog zida, drži da se u više navrata pokazalo da se IDS vodi iz sjene.

-Imali smo prilike vidjeti rušenje prvog predsjednika vijeća iako za to nisu imali opravdani razlog, da bi uslijedio pokušaj rušenja novog predsjednika vijeća. Prema tome, priča o nekom novom IDS-u pada u vodu, naglasio je Rudan.

Prgić: Ovo je borba za zdravu pamet

Čelnik oporbenog HDZ-a Dražen Prgić smatra da transparentnost grada ne postoji, i da će se iz gradske kase morati namiriti 54 milijuna kuna koje će za projekt odvodnje uskratiti Europska unija. Oštro se izrazio i o direktoru Usluge Milanu Lakoviću, dok je za predsjednika Istarske stranke umirovljenika Marija Ritošu ustvrdio da brani poteze IDS-a.

-Okupili smo se neovisno o ideologiji kako bismo ukazali da je sve to rezultat dugogodišnje vladavine IDS-a i pozivamo ljude da ubuduće misle svojom glavom, rekao je Prgić. (dp)

Jakus: U nedostatku argumenata privlače pozornost performansima

-Očito je kolegama oporbenim vijećnicima ponestalo načina za djelovanje i argumenata za kritiziranje pa su odlučili ovakvim performansima privlačiti pozornost javnosti, jer svojim radom ne mogu opravdati povjerenje birača. A zbog tajminga ove presice, zaključujem da na ovaj način žele skrenuti pozornost na svoje stranke u posljednjih 10 dana do EU parlamentarnih izbora, navodi predsjednik gradskog vijeća Adriano Jakus u današnjem očitovanju za Parentium.

Navodi i da postoje različiti oblici zagovaranja i zastupanja ideja i stavova.

-Postoje i oblici političke konfrontacije i dokle god su ti oblici u skladu sa zakonom i pozitivnim propisima ja ih prihvaćam i dopuštam, dapače osobno ih podržavam jer smatram da samo u konstruktivnom dijalogu mogu iznjedriti najkvalitetnija rješenja.

Međutim, nisam i neću dozvoljavati da se narušava red i rad gradskog vijeća, odnosno da si netko daje za pravo kršiti poslovnik i akte, poručio je uz ostalo Jakus u svom današnjem očitovanju.Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Pogrebne usluge Silentium
Cafe bar Soggiorno