Početna
Ponedjeljak, 13.Srpnja 2020 (03:21:28) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Od srijede jeftiniji međunarodni pozivi unutar EU

EU, 14.05.2019. (08:22)
(Izvor:Bug Online)Link
Pixabay
Pixabay

Od 15. svibnja 2019. počinje se i službeno primjenjivati Uredba o međunarodnim pozivima i SMS porukama, kojom je propisana najviša dopuštena cijena međunarodnih poziva za privatne korisnike iz bilo koje nepokretne ili pokretne mreže u Republici Hrvatskoj prema zemljama EU-a. Ovaj potez EU došao je nakon ograničavanja cijena roaminga, a o njemu se govori već više od godine dana. Prije pola godine Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta končano je potvrdio prijedlog Uredbe, a ona stupa na snagu ove srijede, prenosi Bug.

Od tada će važiti nove, regulirane cijene međunarodnih poziva i SMS poruka. One neće smjeti biti više od:

  • 1,76 kuna po minuti poziva, i
  • 0,55 kuna za tekstualne poruke (SMS).

Regulirane cijene primjenjuju se na pozive i SMS poruke na bilo koji fiksni ili mobilni broj druge države članice EU-a. U službenom popisu država članica, vezanom uz ovu Uredbu, više nema Ujedinjenog Kraljevstva jer se smatra da će proces Brexita ipak biti proveden – tako da kod telefoniranja iz Hrvatske prema toj zemlji i dalje treba biti oprezan. S druge strane, nove regulirane cijene primjenjivat će se i na Norvešku, Island i Lihtenštajn, nakon donošenja odgovarajućeg zakonodavstva.

Kada se primjenjuju nove cijene?

Ograničenja cijena automatski će se primjenjivati na fiksne i mobilne usluge koje se naplaćuju u cijelosti ili djelomično na temelju stvarne potrošnje od 15. svibnja 2019., osim ako korisnik trenutačno koristi alternativnu tarifu za međunarodne pozive i odluči ostati na njoj ili je namjerno odabrao alternativnu tarifu.

Ako korisnik ima aktivnu alternativnu tarifu za međunarodne pozive, operator ga mora obavijestiti prije 15. svibnja 2019. o novim ograničenjima cijena koja će se početi primjenjivati na njihovu zadanu tarifu od tog datuma. Ako korisnik ne zatraži izričito zadržavanje postojeće tarife, operator ga mora automatski prebaciti na reguliranu tarifu od 15. srpnja 2019.

Što s alternativnim tarifama?

Telekomima je dopušteno ponuditi alternativne tarife u kojima su cijene veće od reguliranih cijena, ali korisnici moraju izričito zatražiti prelazak na tu tarifu prije primjene. Na primjer, korisnik može odabrati prelazak na tarifu u kojoj je trošak pozivanja određenih zemalja obuhvaćenih pravilima (npr. Francuska) viši od zadane granice, ali trošak pozivanja "ostatka svijeta" (npr. Kanada) je manji.

Prije nego što korisnik odabere alternativnu tarifu, njegov operator ga mora obavijestiti o prednostima koje mogu propustiti ako se prebace na alternativnu tarifu – pojašnjava HAKOM. (Bug)Mobilna verzija članka

Oglasi

Scan4menu Poreč
Cafe bar Soggiorno
Frigoservis Šime - klima uređaji
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6