Početna
Petak, 20.Rujna 2019 (14:40:58) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Promoarh -  prvi međunarodni sajam graditeljstva, opremanja i uređenja
Parenzana 2019.

Tribina "Otpori komercijalizaciji obrazovanja: od blokade pulskog sveučilišta 2009. do danas" u Dnevnom boravku Rojca

Istra, 13.05.2019. (08:30)

U utorak 14. svibnja s početkom u 19.30 sati u Dnevnom boravku Rojca održat će se tribina "Otpori komercijalizaciji obrazovanja: od blokade pulskog sveučilišta 2009. do danas".

Studentska borba za potpuno javno financirano visoko obrazovanje na svim razinama u Hrvatskoj je započela već 2008. s prvim studentskim prosvjedima, da bi kulminirala s dvije okupacije fakulteta diljem Hrvatske - na proljeće te u kasnu jesen 2009. godine. Time su se studenti u Hrvatskoj priključili globalnom pokretu za besplatno obrazovanje pod motom “Jedan svijet, jedna borba”. Uz Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji su tijekom prve okupacije najustrajnije studenti držali čak 35 dana, studentska se pobuna u samo nekoliko dana od 20. travnja 2009. proširila na sve ostale sveučilišne gradove - Split, Zadar, Osijek, Rijeku, Slavonski Brod, Varaždin, te - Pulu. Pulska je studentska blokada pritom bila specifična jer su studenti uspjeli okupirati cijelo pulsko sveučilište sa svim sastavnicama, kojima su uspješno samoupravljali uz alternativni edukacijski program punih 17 dana, sve do 14. svibnja 2009.

Deset godina kasnije, kao izravan rezultat okupacija fakulteta, školarine u svojem klasičnom obliku više ne postoje. Svi studenti hrvatskih sveučilišta upisuju prvu godinu svojih studijskih programa na financijski teret Ministarstva znanosti i obrazovanja. Međutim, drugi vidovi financijske participacije studenata još uvijek postoje, najvidljivije manifestirani u plaćanju nepoloženih ispita, tj. broju ECTS-a, što je u stvarnosti zamijenilo školarine.

Stoga je desetogodišnjica studentskih pobuna u Hrvatskoj izvrstan trenutak za međugeneracijsku izmjenu studentskih iskustava te ponovno otvaranje rasprave o potpuno javno financiranom visokom školovanju na svim razinama (preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj). O tome je li moguće graditi nove studentske borbe na iskustvima sudionika studentskih okupacija sveučilišta 2009. ili današnji društveno-politički kontekst zahtijeva drugačije i inovativnije strategije, na tribini će raspravljati Saša Vejzagić i Anita Buhin, bivši studenti pulskog sveučilišta i aktivni sudionici studentske blokade, Robert Slacki, član Studentskog zbora pulskog sveučilišta 2016. - 2018., Lorena Drakula, članica Studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu 2017. - 2019., a još se čeka potvrda sudjelovanja predstavnika trenutačnog saziva Studentskog zbora pulskog sveučilišta. Tribinu će moderirati Goran Matić, također aktivni sudionik studentske blokade 2009. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Organizator događaja je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova.Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6